Сведок о убиству Муслимана код Санског Моста

Извор: Викиновости


19. септембар 2011.
Хаг-  (Beta) - У наставку суђења Радовану Караџићу у Међународном трибуналу у Хагу, заштићени сведок КЏ-052 описао је у понедељак како је у лето 1992. преживео убиство 18 Муслимана у селу Блажевићи код Санског Моста.

Најмлађи убијени имао је 14 или 15 година, прецизирао је сведок.

Бивши председник Републике Српске је, између осталог, оптужен за прогон несрба из 20 општина у БиХ, укључујући Сански Мост. У Санском Мосту и још осам општина снаге под Караџицевом контролом починиле су и геноцид над Муслиманима и Хрватима.

КЏ-052 је изјавио да су снаге Војске Републике Српске (ВРС) 25. маја 1992. напале села Врхпоље и Хрусто и да се, после два дана, склонио код рођака у селу Кењари. Српске резервисти су, међутим, дошли и у то село и групу мушкараца, међу којима је био и сведок, одвели у оближње село Блажевићи. Тамо им је шеф Српске демократске странке у Санском Мосту Владо Вркеш рекао да ће бити размењени.

Петорицу млађих заробљеника српски војници су приморали да уђу у једну кућу, у коју је затим бачена ручна бомба. КЏ-052 испричао је да је искочио кроз прозор, а затим, са још једним Муслиманом, побегао ка пољу.

Извор[уреди]