Сведок о притвору и малтретирању

Извор: Викиновости


2. септембар 2011.
Хаг-  (Beta) - Сведок оптужбе Шефик Хурко изјавио је у петак на суђењу Радовану Караџићу пред Трибуналом у Хагу, да је 1992-94. године био у притвору Војске Републике Српске (ВРС) у Рогатици и описао како су он и други Муслимани били пребијани и малтретирани.

Тадашњи председник РС оптужен је, између осталог, за прогон несрба из 20 општина широм БиХ, укључујући Рогатицу. Кривичним делом прогона у оптужници је обухваћено незаконито притварање, као и мучење и убиства притвореника. Хурко је сведочио да га је 18. августа 1992. у његовом селу Мађер код Рогатице, ухапсио тадашњи командант Рогатичке бригаде ВРС Рајко Кушић. Казао је да је из заробљеништва - током којег је на више локација малтретиран и пребијан - ослобођен у размени заробљеника 5. октобра 1994.

Сведок је рекао да су Кушићеве снаге 22. маја 1992. напале муслиманска села у околини Рогатице, у којима су живели искључиво цивили, међу којима је било избеглица из Рогатице и Вишеграда. Негирао је да су села била „војна упоришта“, како је Кушић навео у једном извештају команди ВРС.

Извор[уреди]