Саудијке за воланом пркосе властима

Извор: Викиновости


17. јун 2011.
Саудијска Арабија -  (VOA) - Неке жене у Саудијској Арабији селе су данас за волан пркосно се одупирући традиционалној забрани да возе аутомобиле.

На интернетским страницама за дружење многе Саудијке обећале су да ће се придружити том протесту, који би могао да буде најмасовнији од новембра 1990. године, када су многе жене биле ухапшене. Пошто су демонстрације у Саудијској Арабији забрањене, жене са возачким дозволама добијеним у другим земљама позиване се да протестују индивидуално. Раније данас, неке жене су колима ишле у куповину или су се једноставно возиле улицама Ријада. Њихови мужеви хвалили су се о томе у порукама објављеним на сајтовима за дружење.

Није познато колико је тај протест био распрострањен. Неке жене можда је уплашио случај активисткиње Манал ал Шериф, која је била у затвору две недеље зато што је возила ауто и на интернету објавила видео снимак о томе.

У Саудијској Арабији не постоји писани закон којим се женама забрањује да возе, већ само фатве, односно верски прописи, проистекли из строге врсте тумачења ислама познате као вахабизам.

Вахабистички свештеници тврде да би жене, ако би им се дозволило да возе, могле саме да одлазе од куће и ступају у контакте са непознатим мушкарцима. Та забрана приморава породице да унајмљују возаче или да се за вожњу ослањају на мушке чланове породице.

Извор[уреди]