Сарадња Крагујевца и Службеног гласника

Извор: Викиновости

28. мај 2010.

Крагујевац / Србија (www.kragujevac.rs) Град Крагујевац и Јавно предузеће Службени гласник из Београда, започели су пре две године интензивну сарадњу, у оквиру великог пројекта - израде Лексикона градова Србије. Тим поводом данас је у Крагујевцу организован Дан Службеног гласника.

Говорећи о тој сарадњи, на конференцији за медије, председник Скупштине града Саша Миленић је рекао, да је реч о делатности која је далеко изнад оквира привредног пословања. Грађанско друштво и демократија незамисливи су без књиге и писмености, а град Крагујевац препознао је вредности просветитељства коју доноси израда публикације Лексикон града Крагујевца. Јер, Крагујевац не може себи да допусти, да као завичај модерне Србије и једна од историјских престоница, изостане на том великом задатку као што је Лексикон градова Србије.

У изради Лексикона за 24 града, међу којима ће се наћи и Кагујевац, препознали смо шансу за афирмацију, начин да наше потенцијале ставимо у функцију - истакао је Боривоје Радић један од девет урадника Лексикона Крагујевца. На том великом послу ангажовано је близу 50 сарадника, а Лексикон Крагујевца уместо у октобру за Сајам књига, требало би да угледа светло дана 2011. године. Испоставило се да је реч о великом подухвату, а ми смо се определили за квалитет и због тога пролонгирали рокове. Истовремно, родила се идеја, рекао је Радић, да се након овог уради и Лексикон Шумадије чиме би се употпунила лексикографска празнина и створили услови за стварање Лексикографског завода Србије.

Крагујевац је, према речима Слободана Гавриловића директора ЈП Службени гласник пресонификација Србије у својој суштини, много више од неких других, чак и већих градова. Наш циљ је да Лексикони буду модерна слика градова.

У ери интернета и доминацији електронских медија, многи се питају да ли су нам таква издања потребна - казао је Миливоје Стефановић главни уредник Лексикона градова Србије. Али, свака национална култура која има амбицију да се сматра делом Европе има овакву врсту издаваштва. Јер, то је пут за самоодређивање - шта је и где је Крагујевац данас.

Иначе, ово је уједно била прилика за презентацију делатности Службеног гласника и акције Гласникове књиге гласницима знања. Тако је Народној библиотеци Вук Караџић уручен поклон пакет Гласникових издања, а највреднији чланови библиотеке и најбољи студенти из Крагујевца добили су картице Гласниковог клуба читалаца и поклон књиге.

Извор[уреди]