Савет безбедности УН у петак о Косову

Извор: Викиновости

21. март 2013.
Њујорк/ САД (Бета) - Савет безбедности УН размотриће у петак најновији извештај генералног секретара УН Бан Ки Муна о ситуацији на Косову.

Поводом седнице Савета безбедности, у Њујорк путују премијери Србије и Косова, Ивица Дачић и Хашим Тачи, и министри спољних послова, Иван Мркић и Енвер Хоџај.

Бан Ки Мун је у извештају за период од 16. октобра до 15. јануара навео да је „укупна безбедносна ситуација на Косову мирна, са изузецима на северу Косова, посебно у северној Митровици где су забележени озбиљни инциденти“.

Он је оценио и да је направљен кључан корак у дијалогу Београда и Приштине, али да је тај напредак праћен инцидентима, посебно на северу Косова.

Бан Ки Мун је поздравио лидере две стране што су се упустили у „овај изазован, али важан политички процес“ с циљем да се реше најтежи проблеми који отежавају међусобне односе Србије и Косова.

„Напредак у дијалогу на високом нивоу је праћен бројним инцидентима и тензијама на терену“, указао је Бан, додавши да је то повезано с блокадом путева које су косовски Срби спроводили у знак протеста због споразума о прелазима, изградњом кућа за Албанце - повратнике у Косовској Митровици и с проблемима при доласку српских званичника на Косово.

У Косовској Митровици, оцењује Бан Ки Мун, потребни су „координисано деловање и пажња да се тешка питања решавају добронамерно, да би се избегле даље тензије“.

Извор[уреди]