ССП није гаранција напретка БиХ у придруживању

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу24. јануар 2009.


Сарајево / Босна и Херцеговина (Southeast European Times) Босна и Херцеговина заостаје у имплементацији услова ЕУ и мора да предузме известан број важних корака у овој години ако жели да напредује ка интеграцији, упозорили су у среду високи представник Мирослав Лајчак и високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Хавијер Солана. (АФП, Канцеларија високог представника, ЕУ - 21/01/09)


"ЕУ не издаје бланко чекове, ни када је у питању придруживање ЕУ ни када је реч о приступу безвизном режиму", изјавио је високи представник Мирослав Лајчак. [ОХР] Потписани Споразум о стабилизацији и придруживању (ССП) са ЕУ не гарантује напредак земље у придруживању, упозорили су међународни званичници Босну и Херцеговину (БиХ) у среду (21. јануара).

Састанку су такође присуствовали високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Хавијер Солана; тренутни председник трочланог председништва БиХ Небојша Радмановић и други високи званичници БиХ.

ЕУ је потписала ССП са БиХ у јуну, након што су завађени политичари земље постигли споразум о неким отвореним питањима како би избегли да испадну из воза за Европу. Тај корак уследио је после покретања разговора о либерализацији визног режима са БиХ, са циљем да се на крају грађанима БиХ омогуће безвизна путовања у ЕУ.

"Упркос свим тим могућностима, једном када је ССП потписан, даљи напредак ка ЕУ у суштини је престао", рекоа је Лајчак у среду. "Напредак је замењен врло негативним и конфронтирајућим политичким порукама и поступцима."

Процес имплементације реформи неопходних за пријем у ЕУ није се убрзао чак ни после локалних избора у октобру. Усвојено је само седам закона од преко 125 краткорочних нацрта предвиђених у 2008. години. Влада БиХ шест месеци није поставила новог директора за европску интеграцију, а амбасадорско место у ЕУ упражњено је месецима, што је пропуст који је Лајчак назвао "апсурдним".

БиХ сада значајно заостаје за другим земљама у региону које теже пријему у ЕУ, рекао је Лајчак.

"Постоји јасан раскорак између најављене посвећености програму ЕУ и конкретних поступака политичких лидера и релевантних институција", изјавио је словачки дипломата.

ЕУ не издаје бланко чекове ни када је у питању придруживање ЕУ, ни када је реч о приступу безвизном режиму

—нагласио је Мирослав Лајчак на састанку међупарламентарног одбора БиХ и ЕУ у Бриселу

Наредних 12 месеци биће критично за БиХ и све препреке које спречавају њен напредак ка интеграцији морају нестати, упозорили су Солана и Лајчак.

Лајчак је изразио уверење да БиХ може да оствари значајан напредак у погледу свог европског програма за ову годину, ако њени политичари успеју да "избегну негативну и конфронтирајућу реторику или поступке и фокусирају се на корист грађана".

Све стране морају да се фокусирају на проналажење решења питања државне имовине и легализацију статуса Дистрикта Брчко.

Влада такође мора да предузме кораке да осигура да кључни политички споразум постигнут у новембру у Пруду прерасте у "конкретне законодавне иницијативе" и да се ухвати у коштац са уставном реформом, додао је Лајчак.

"Ове године западни Балкан и будућност земаља у региону налазе се високо на програму ЕУ", рекао је Лајчак. "Међутим, одговорност је на крају на самој земљи."

Извор[уреди]