Пређи на садржај

Рођена седмомилијардита беба

Извор: Викиновости


31. октобар 2011.
Њујорк-  (Beta) - Светско становништво достигло је данас цифру од седам милијарди људи што је обележено прославама али и забринутошћу поводом тога како ће све већи број људи на свету утицати на светске ресурсе.

Уједињене нације одлучиле су да 31. октобар буде датум кад се обележава овај велики догађај.

Мада је немогуће тачно одредити долазак на свет 7 милијардите бебе, Филипини су прва земља која је објавила њено рођење. Даника Меј Камачо родила се непосредно пред поноћ у недељу у болници у Манили.

Прославе су такође одржане у Индији, која би ускоро могла да превазиђе Кину као најмногољуднија земља.

Мада се моменат рођења седмомилијардитог становника планете тумачи као знак продужења просечног људског века и повећање шанси за преживљавање, стручњаци такође упозоравају на борбу све веће популације за ресурсе, укључујући храну и воду.

Функционери Фонда за популацију Уједињених нација наводе да многе сиромашне земље у подсахарској Африци и неке у Азији имају раст становништва бржи од економског раста.

Истовремено, стопа наталитета у многим европским земљама и Јапану пала је испод нивоа потребног за обнављање становништва, узрокујући забринутост да би мањак радне снаге и продуктивности могао да угрози квалитет живота.

Према најновијим подацима УН светска популација ће превазићи 9 милијарди пре 2050. и до краја века достићи 10,1 милијарду, уколико стопа наталитета настави да расте по очекиваној стопи.

Извор[уреди]