Рим:Студенти и запослени против мера штедње

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу16. новембар 2011.
Италија -  (Beta-AP) - Студенти широм Италије сукобили су се у четвртак са полицијом у знак протеста због мера штедње, док су штрајкови запослених у саобраћају зауставили аутобусе и возове на дан када је нови премијер Марио Монти представио у Сенату своју стратегију против кризе уочи гласања о поверењу његовој влади.

Полиција се у Милану сукобила са студентима који су планирали да марширају до Универзитета Бокони са кога излази будућа италијанска пословна елита.

Монти, економиста и бивши комесар за конкуренцију ЕУ, декан је Универзитета Бокони. Монти је приликом формирања нове владе заобишао политичаре, те је на чело кључних државних ресора поставио банкаре, професоре и пословне људе.

„Влада банака“, писало је у четвртак на једном транспаренту који су носили милански студенти.

У Палерму на Сицилији демонстранти су бацали јаја и димне бомбе на банке, а полицију која их је прскала бибер спрејом гађали су камењем, пренела је италијанска новинска агенција Анса и додала да је један демонстрант повређен.

У Риму се неколико стотина студената окупило испред Универзитета Сапиенца и на главној железничкој станици.

Штрајк запослених у саобраћају на неколико сати паралисао је систем подземне железнице и аутобуски саобраћај у Риму, а сличан позив за обуставу рада упућен је и у Милану.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg