Пређи на садржај

Решена мистерија са највећом машином на свету

Извор: Викиновости
Макета Берте
Слика: Dennis Bratland.

7. јануар 2014.
Сијетл/ Вашингтон (држава) (Beta) - Месец дана од када се највећа машина за копање тунела на свету заглавила испод приобаља америчког града Сијетла, инжењери су утврдили шта је „Предмет“ (The Object) - како су назвали то што је моћну „кртицу“ зауставило у подземљу.

Машина названа „Берта“ - дугачка 100 метара , висока колико петоспратница и с посадом од 20 људи, која копа двоспратни тунел за подземну деоницу аутопута и облаже га бетонским плочама - пет месеци је глатко напредовала 20 метара испод површине тла и тек достигла брзину од 15 метара дневно када је 6. децембра наишла на нешто што није успела да савлада.

Месец дана екипе радника су се даноноћно смењивале да би припремиле терен да неко завири испред чела „кртице“ и види шта ју је зауставило.

И прошлог викенда, ноћу, најзад је снимљено шта је „Предмет“ који је онеспособио „Берту“: то је комад дебеле челичне цеви дугачак 36 метара, пречника 20 сантиметара, која се користи за рени-бунаре. Та цев је 2002. године, после земљотреса, забијена у приобаље да би се кроз њу могао мерити ниво подземне воде, битан за процену стабилности начетог вијадукта чија се судбина сада коначно решава.

Када је „Берта“ наишла на челичну цев, „сажвакала“ је део, али се цев, доњим крајем чврсто забијена у земљу, савила и забила у шупљину међу „Бертиним зубима“. Та полуга од скоро 40 метара је заглавила подземног џина.

Да брука буде већа, два дана пре но што је стала, „Берта“ је на површину, буквално метар и по увис, кроз улицу, избила горњи део те цеви, дугачак 16 метара, али нико није претпоставио да је већи, незгоднији део, и даље под земљом, те су терали машину напред иако се све слабије кретала, све док два дана касније није сасвим престала да ради. Колику је то штету изазвало, тек ће се видети.

Повезане вести[уреди]

Извор[уреди]