Сијетл: Непознат предмет зауставио највећу машину на свету

Извор: Викиновости
Макета Берте
Слика: Dennis Bratland.

25. децембар 2013.
Сијетл/ Вашингтон (држава) (Beta) - Највећа и најмоћнија машина за копање тунела на свету заглавила је у подземљу америчког града Сијетла јер је наишла на нешто што инжнејери за сада називају само „Предметом“ (The Object).

Машина названа „Берта“, дугачка 100 метара, висока колико петоспратница и са посадом од 20 људи, наишла је на 15 метара испод површине тла-где копа тунел за подземну деоницу ауто-пута, на „нешто“ што не успева да савлада још од 6. децембра.

Инжењери и геолози на невидјено нагађају да би то могла бити џиновска, необично тврда стена коју је ту оставио глечер на крају Леденог доба, пре 17.000 година.

Али, има и других теорија - од тога да је ту у армираном бетону тело бившег вође радничког синдиката Џимија Хофе несталог 1975, до тога да је машина наишла на „подземни НЛО“ или астероид, док историчари кажу да је ту негде у лучком приобаљу, у 19. веку читав натоварен теретни воз, са локомотивом на челу, потонуо у тада мочварно тло.

Већ скоро три недеље екипе радника се непрекидно смењују да би припремиле терен да се бар завири испред чела „кртице“ и види шта ју је зауставило.

Проблем је и што, уз растересено ископано стење и земљу, треба избацити огромну количину воде која продире из океана, и воде коју „Берта“ под високим притиском пумпа пред свој ротациони секач да би му олакшала рад док пробија тунел пречника већег од 17 метара, и облаже га бетонским плочама.

Међутим, после три недеље инжењери су поставили рок до петка за ту операцију и, ако она не успе, помињу копање веритаклног тунела, са нивоа улице, да би неко сишао испред бушећи главе машине и утврдио на шта је наишла.

Сложено провлачење кроз Сијетловог ауто-пута 99 који са североистока САД иде на крајњи север Канаде, коштаће 3,1 милијарду долара, од чега је за тунел 1,3 милијарде, а требало би да буде завршено крајем 2015. године.

Извор[уреди]