Рецепт за излазак Крагујевца из кризе

Извор: Викиновости

11. април 2015.

Крагујевац / Србија (www.kragujevac.rs) Ми ћемо изаћи из ове кризе зато што се понашамо одговорно и домаћински. Обавезе града у периоду од 1. јануара до 6. априла текуће године смањене су за 435 милиона динара, захваљујући томе што смо стегли каиш и што смо средства почели да користимо наменски. Штеди се на свему али то не значи да град неће измирити сваку своју обавезу, само нам треба времена - истакао је градоначелник Крагујевца Радомир Николић.

Будућност “Шумадија сајма“ зависи од менаџмента, садашњег или неког будућег, али зависи и од тога колико ће сами запослени имати слуха за планове тог предузећа, рекао је градоначелник Крагујевца Радомир Николић гостујући у емисији “У фокусу“ Радио телевизије Крагујевац. “Шумадија сајам“ је предузеће које би требало да буде високо профитабилно јер у свом саставу има више профитабилних центара. Сајмиште се бави не само организацијом сајамских манифестација већ је у њиховом саставу и Дечије одмаралиште на Копаонику, затим, Трмбас где се налази Центра за смештај расељених лица. “Шумадија сајам“ се бави и угоститељским услугама, имају ресторан у хали Језеро, ресторан на Сајмишту, а ту су и још неке делатности које такође могу да буду профитабилне.

Ово предузеће је, међутим, у дугу скоро милион евра, а рачун је у блокади. Ми смо, рекао је Николић, имали састанак са представницима синдиката и направили смо договор да град помогне у оквиру својих могућности. С обзиром на то да у ребалансу буџета, који ступа на снагу 15. априла, има довољно простора да град субвенционише то предузеће, ми ћемо помоћи да “Шумадија сајам“ деблокира рачун, да се радницима исплати макар једна плата и да запосленима буду оверене здравствене књижице. Све након тога зависи од њихове вештине - хоће ли успети да поново стану на ноге. Оно што је проблем града Крагујевца, је функционисање одмаралишта на Копаонику где су смештајни капацитети попуњени до јуна месеца. Нажалост и одмаралиште је у веома тешкој ситуацији због таквог стања у предузећу, јер је била нередовна испорука хране, хлеба, млека и пецива. Захваљујући контактима које имамо са председником општине Рашка и власницима предузећа која снабдевају одмаралиште, успели смо да издејствујемо да не прекину са испорукама како деца не би остала гладна, а град Крагујевац доживео једну велику бруку.

Ми немамо план да приватизујемо то предузеће, али до неке реорганизације ће сигурно доћи. Наша визија је, казао је градоначелник Николић, да Сајмиште треба да се бави организацијом сајамских манифестација и ништа више од тога. Требало би да све то одрадимо паметно, да нико не буде оштећен. Преузеће има 97 радника и наравно да ће бити вишкова, али никога нећемо отпустити самим тим што ћемо га прогласити за технолошки вишак. Спровешћемо социјални програм по коме ће радници добити отпремнине.

Градоначелник Николић је подестио да су 31. марта истекли уговори за 92 радника запослених на одређено време у Градској управи. Уговоре нисмо обновили, али смо благовремено најавили да ће се то десити, јер једноставно нема новца за њихово финансирање. На снази су мере штедње, дуг је огроман и дуг мора да се врати. Волео бих да се сви директори, истакао је Радомир Николић, угледају на градску власт. Стање решавамо мотивисани искључиво економском ситуацијом.

Извор[уреди]