Република Српска није геноцидна творевина

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


1. фебруар 2012.
(Beta) - Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је у среду да је лаж и увреда за Србе тврдња да је РС „геноцидна творевина“, јер је РС настала 1992. године са жељом да се заштити српски идентитет, док се злочин у Сребреници догодио 1995. године.

Председник Либерално демократске партије (ЛДП) Чедомир Јовановић навео је да тврдња, коју је изрекао на Главном одбору ЛДП-а, да је Република Српска настала на геноциду „има тежину“ и да је масакр у Сребреници највећи злочин у Европи после Другог светског рата.

Додик је навео да се против њега и РС води „хајка која је кренула из Сарајева“.

„РС није настала на геноциду јер је формирана 1991. године, а званично је проглашена 9. јануара 1992. године, а БиХ призната пет месеци после тога. РС настала је са жељом да се заштити идентитет српског народа. РС није геноцидна творевина, не може се свести на Сребреницу, то је тежак злочин, али су тамо три године пре тога Насер Орић и његове снаге побили 3.500 Срба“, рекао је Додик.

На питање да ли је 2008. године рекао да се у Сребреници догодио геноцид, Додик је одговорио „да је само констатовао“ да је Хашки суд то утврдио, а никада није тврдио да је почињен геноцид у Сребреници.

Јовановић је рекао да је реченица о настанку РС на геноциду у Сребреници „потпуно јасна и има своју тежину“, и упитао Додика да ли је непријатељ свако ко каже да је у Сребреници почињен злочин.

Јовановић је истакао да „Босна није држава“ и додао да кад год је Србија тражила у босанској несрећи корист за себе, страдала је Босна, а потом и Србија.

„Срђан Алексић из Требиња је пијемонт српства, а не Караџић Младић и Крајишник и они који се шепуре се по Бањалуци“, рекао је Јовановић, на шта га је Додик упитао: „Шта причаш, Караџић и Младић нису у Бањалуци“.

Јовановић је рекао и да „Срби своју будућност не виде у Босни“.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg