Рекордан пословни резултат Телекома Србија у 2009. години

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Београд / Србија (telekom.rs / РТС) Телеком Србија остварила највећи профит од оснивања у претходној години, наводи се у финансијском извештају те компаније за 2009. годину.

У доба највеће економске кризе у последњих 80 година, српска телекомуникациона компанија Телеком Србија остварила је најбоље пословне резултате остваривши приход од 89.2 милијарде динара што је повећења за око 5% у односу на 2008. годину.

У претходној години компанија је имала нето добит од 15,5 милијарди динара што представља раст од 193% у односу на 2008. и чини најбољи резултата у историји пословања, показују финансијски извештаји.

Оперативна добит која је у 2009. порасла за око 9% донела је компанији 19 милијарди динара.

Истовремено Телеком Србија је укупне обавезе компаније смањила за 8% чиме је коефицијент задужености постао повољнији него у 2008. години. То је највећим делом допринела отплата дела зајма добијеног од лондонске Ситибанке као и повећањем капитала због остварене нето добити у 2009.

Захваљујући Групи предузећа у чијем саставу послују и Телеком Српске и Мтел у Црној Гори, број корисника услуга компаније на чијем је челу Телеком Србија повећао се на 3,4 милиона корисника фиксне телефоније и 7,7 милиона корисника услуга мобилне телефоније. Такође забележен је раст од 154.000 корисника АДСЛа којих укупно има близу 442.000 док број корисника Ај-Пи ТВа износи око 23.000.

Гостујући у Дневнику 2. РТСа директор компаније Бранко Радујко поводом неизношења процене вредности компаније у финансијском извештају ијавио је да је „Компанија јако вредна и стабилна, а процена вредности зависи од пуно фактора и свако даље изношење је неодговорно“.

Држава ће дефинисати минималну цену и уколико она не буде достигнута неће бити продаје

Говорећи о ситуацији на Косову, Радујко је за РТС рекао да је за компанију приоритет да обезбеди сервис у свим крајевима где има корисника српске мобилне мреже.

Покрили смо сигналом највећи део подручја који насељавају Срби, чак и до најудаљенијег Штрпца, чији грађани имају фиксну и мобилну телефонију и интернет.

Наведени подаци део су појединачних и консолидованих финансијских извештаја Телекома Србија, које је ревидирао независни екстерни ревизор, а усвојила Скупштина акционара, наводи се на сајту компаније.


Извор[уреди]


Bookmark-new.svg