Пређи на садржај

Реакције светских лидера

Извор: Викиновости


2. мај 2011.
(VOA) - Лидери у свету реаговали су на вест о смрти вође Ал-Каиде, Осаме бин Ладена.

Бивши амерички председник Џорџ Буш назвао је смрт бин Ладена „огромном достигнућем“. Буш је био председник када је Ал-Каида напала Сједињене Државе, 11. септембра 2001. године. Други бивши амерички председник Бил Клинтон, назвао је бин Ладенову смрт „дубоко значајним тренутком“.

Авганистански председник Хамид Карзаи рекао је да смрт бин Ладена, у суседном Пакистану, подвлачи дуготрајну тврдњу Кабула да рат против терора није био укорењен у Авганистану. Карзаи је такође позвао авганистански Талибан да се уздржи од борби.

У међувремену, индијски министар унутрашњих послова П. Чидамбарам рекао је да вест о смрти бин Ладена истиче „забринутост“ Индије да су терористи нашли „уточиште“ у Пакистану.

Британски премијер Дејвид Камерон рекао је да је вест о погибији лидера Ал-Каиде донела „велико олакшање“ људима широм света.

Француски председник Николас Саркози поздравио је смрт бин Ладена као крупан подвиг у борби против тероризма.

У Сједињеним Државама, групе раздраганих грађана окупиле су се испред Беле куће у Вашингтону и на Тајмс скверу, у Њујорку, као и на локацији некадашњих облакодера Светског трговинског центра, како би прославили бин Ладенову смрт.

Дописник Гласа Америке известио је да се испред Беле куће окупила група младих Американаца који су певали националну химну и качили америчке заставе по дрвећу и бандерама.

Извор[уреди]