Пређи на садржај

Расту притисци на НАТО због Либије

Извор: Викиновости


30. јул 2011.
Триполи/ Либија (Beta-AP) - НАТО је од почетка интервенције у Либији извео укупно 17.000 ракетних напада на територију те земље, а цена ангажовања могла би лако да премаши милијарду долара, због чега све више расте отпор према тој операцији међу чланицама, оцењује агенција АП.

Бомбардовање Либије траје већ пет месеци, а војни аналитичари на Западу оцењују да је НАТО сада већ дошао у непријатну ситуацију јер ни после толико времена нема назнака скором крају нити видљивијег слабљена режима Моамера Гадафија.

Како се ближи почетак Рамадана у августу, све је извесније да ће бомбардовање Либије потрајати бар до јесени, а вероватно и дуже, а питање је да ли ће за то бити обезбеђена потребна подршка међу чланицама Алијансе.

У нападима у Либији у почетку је учествовало осам чланица НАТО: САД, Велика Британија, Француска, Италија, Белгија, Канада, Норвешка и Данска. Неке од земаља, попут Норвешке, већ су најавиле одустајање од даљег учешћа, што би додатно могло да ослаби напоре за збацивањем режима Моамера Гадафија.

Извор[уреди]