Разговори о будућности Либије

Извор: Викиновости8. јун 2011.
Либија -  (VOA) - НАТО је извео нове ваздушне нападе на циљеве у близини резиденције либијског лидера Моамера Гадафија, док светске силе разговарају о будућности Либије.

Снажне експлозије уздрмале су касно синоћ либијску престоницу, када су прве бомбе пале у близини Гадафијевог комплекса, а затим и близу хотела у коме одседају страни новинари. Један представник либијске владе рекао је да је током дана НАТО бацио више од 60 бомби, од којих је погинула 31 особа док је више десетина рањено.

Док НАТО наставља са бомбардовањем, западне и арапске земље окупиле су се данас у Уједињеним Арапским Емиратима ради разраде планова о Либији када Гадафи буде приморан да се повуче.

Очекује се да ће поменута група такође расправљати о мерама за активирање средстава из фонда договореног у мају, који би обезбедио финансијску и другу помоћ побуњеничком Националном прелазном савету Либије.

На састанку учествују министри иностраних послова 22-члане Контакт групе за Либију, у којој су Сједињене Државе, Француска, Британија и Италија, као и делегати Уједињених нација, Арапске лиге, Савета за сарадњу у области Персијског залива и других регионалних тела.

У среду, амерички секретар за одбрану Роберт Гејтс позвао је пет најважнијих војних савезника Сједињених Држава да се значајније укључе у НАТО кампању против Гадафијевих снага.

Извор[уреди]