Путин: Напади у Волгограду ужасни и без оправдања

Извор: Викиновости
Владимир Путин
Слика: Presidential Press and Information Office.

1. јануар 2014.
Волгоград/ Русија (Beta-AFP/AP) - Руски председник Владимир Путин осудио је у среду у Волгограду као „ужасне“ самоубилачке нападе у том граду у којима су у два дана 34 особе погинуле, и то два месеца пре одржавања Зимских олимпијских игара у Сочију.

„Тај ужасни злочин је почињен овде у Волгограду и не постоји никакво оправдјање за то“, рекао је Путин, који је у среду рано ујутро стигао у изненадну посету том милионском граду на реци Волги.

„Без обзира шта могу да кажу криминалци како би оправдали свој злочин, не постоји оправдање за злочине над цивилима, посебно када је реч о женама и деци“, рекао је руски председник.

У нападу у недељу на главну железничку станицу и сутрадан на тролејбус погинуле су 34 особе, док је 65 повређено. Волгоград се налази на око 700 километара од Сочија, што је релативно близу за земљу величине као што је Русија.

Руски председник је потом обишао место несреће где је положио венац и обишао повређене у болници.

Због напада и уведених јаких мера безбедности, градске власти су отказале дочек Нове године. Градске улице су биле празне, а кордон полиције је окружио 10 метара високу јелку Божићну на централном градском тргу, само неколико стотина метара од железничке станице која је била на мети напада у недељу.

Светски медији наводи да су се бојазни од нових терористичких напада прошириле много даље од Волгограда на југу Русије, који се граничи са северним Кавказом.

Иако до сада још нико није преузео одговорност за нападе, сумња је пала на исламске побуњенике са северног Кавказа, чији је вођа Доку Умаров летос наредио својим присталицама да учине све што могу да угрозе зимске олимпијске игре које ће почети 7. фебруара у Сочију.

Руске новинске агенције су пренеле да је Путин у свом новогодишњем обраћању обећао да ће се борба против терориста наставити „све до њиховог потпуног уништења“.


Извор[уреди]


Повезане вести[уреди]