Пређи на садржај

У новом нападу у Волгограду погинуло 14 људи

Извор: Викиновости
Тролејбус у Волгограду
Слика: Администрация Волгоградской области.

30. децембар 2013.
Волгоград/ Русија (Beta-AFP/AP) - Према најновијим подацима Министарства здравља Русије, 14 особа је погинуло, а 28 повређено од експлозијe у тролејбусу која се у понедељак ујутро догодила у Волгограду, граду на југу Русије.

У недељу је у терористичком нападу терористе самоубице на железничкој станици у том граду погинуло 7 особа, а 37 је повређено.

Руски истражни комитет саопштио је да се верује да су ова два терористичка напада повезана. По налогу председника Владимира Путина, у тај град, који се граничи са Северним Кавказом, отишао је шеф Федералне службе безбедности Александар Бортников.

Интерфакс преноси да многи становници Волгограда одбијају да користе градски превоз, а да нека градска предузећа шаљу свој транспорт запосленима. У Волгоградској области данас је проглашен висок степен опасности од тероризма .

Према првим резултатима истраге, напад у недељу извршила је жена самоубица, која је стигла са Кавказа, из Дагестана. Извор Интерфакса у тој републици рекао је да се проверавају сва лица која су напустила Дагестан у последња три дана. Такође се проверава верзија о добро организованој терористичкој структури у самом граду, наводи агенција.

У Волгограду је 21. октобра такође извршен терористички напад. Тада је жена самоубица активирала експлозив у аутобусу. Погинуло је шест особа, а више од 40 повређено.

За сада нико није преузео одговорност за нападе, али су чеченски побуњеници и њихов лидер Доку Умарев пре неколико месеци најавили нападе како би минирали одржавање Зимских олимпијских игара у фебруару у Сочију.


Извор[уреди]


Повезане вести[уреди]