Пређи на садржај

Путин: Да ли би требало бомбардовати све сумњиве режиме

Извор: Викиновости


Владимир Путин

26. април 2011.
Копенхаген-  (Beta) - Руски премијер Владимир Путин, коментаришући војну интервенцију у Либији, упитао је у уторак, у Копенхагену, да ли би требало бомбардовати све „сумњиве режиме“ на свету и оценио да је либијски лидер Моамер Гадафи „мета лова“.

„Гадафи је измислио нову монархију. Као Наполеон који је дошао на власт после револуције и који се прогласио царем. Да, то је монархија, изопачена, сумњива, ненормална, како год желите, али је тако како је“, рекао је Путин новинарима током посете Копенхагену.

„Унутрашњи сукоби су се претворили у оружани сукоб. Зашто би требало интервенисати у том сукобу? Зар немамо друге сумњиве режиме у свету? Онда би требало да интервенишемо у свим унутрашњим сукобима?,“ оценио је руски премијер.

Он је осудио „лов на човека“ чија је мета либијски вођа Гадафи.

„Кажу да не желе да ликвидирају Гадафија, али зашто онда бомбардују његове палате? Да то није операција да би се истерали мишеви?“, упитао је Путин, оцењујући да је једини ефекат напада погибија цивила, јер Гадафи већ одавно није у тим резиденцијама.

Он је указао да међународна заједница треба да делује у оквиру међународног права и да води рачуна о цивилима.

„Када такозвани цивилизовани свет нападне свом својом снагом једну малу земљу, уништавајући њену инфраструктуру градјену деценијама, не знам да ли је то добро. То ми се не свидја“, закључио је Путин.

Извор[уреди]