Протест на италијанској Вики

Извор: Викиновости5. октобар 2011.
(Викимедије) - Јуче, 4. октобра, у заједници аутора и уредника италијанског дела Википедије, најављен је штрајк и престали су са радом у знак протеста због предложених промена у италијанском законодавству.

Страница пројекта

Сагласно предложеном закону, који се сада расправља у италијанском парламенту, свако лице може захтевати од било ког Веб сајта у року од 48 сати да исправи личне податке за које сматра вређа дотичну особу, или он може на било који начин бити оштећен, такође да ће сместа бити потребно да се уклони информација на захтев, у року од 48 сата без судског налога, без образложења и без навођења разлога за захтев - без обзира да ли је информација истинита или не, постоји ли нека потврда, итд. То значи да свака особа (политичар или друго лице из појединих Википедија), одлучује за себе коју врсту информација и у којој форми ће бити укључени у италијанским страницама посвећена њему. Википедија ће у том случају, без обзира на присуство извора чиме потврђује свој текст, морати да обрише, измени или нешто треће а тиме се руши један од стубова Википедије неутралност Википедија информација.

У знак протеста, све странице су скривене, осим за извештаје о штрајку. Ево цитат из овог извештаја (верзија на енглеском):

Викицитати

„„Dear reader, at this time, the Italian language Wikipedia may be no longer able to continue providing the service that over the years was useful to you, and that you expected to have right now. As things stand, the page you want still exists and is only hidden, but the risk is that soon we will be forced to actually delete it.

Over the past ten years, Wikipedia has become part of the daily habits of millions of web users looking for a neutral, free-content, and - above all - independent source of Knowledge. A new, huge multi-lingual encyclopedia, freely available to all, at any time, and free of charge.

Today, unfortunately, the very pillars on which Wikipedia has been built - neutrality, freedom, and verifiability of its contents - are likely to be heavily compromised by paragraph 29 of a law proposal, also known as "DDL intercettazioni" (Wiretapping Act).““
({{{2}}})

Удружење „Викимедије Србије“, партнер Задужбине Викимедија, је начелно пружило подршку напорима италијанских колега, дајући нагласак на ограничења слободе говора.

Одмах после најаве штрајка стигло је обавештење да ће у петак у Италију стићи, оснивач Википедије Џими Вејлс. Такође се на овај исти дан планира обустава предузетих мера.

У међувремену, до краја јучерашњег дана на фејсбук-у више од 100.000 људи захтевало је поновно отварање Википедије на италијанском језику.

„Викимедија Италије“ (регионална филијала организације Задужбине Викимедија) је 5. октобра објавила саопштење за штампу којом подржава одлуку италијанске Википедијанске заједнице и нагласила је да је заједница била принуђена да прибегне оваквим екстремним мерама, због чињенице да сва претходна упозорења и апели о овом питању били игнорисани од стране парламента и владе. „Викимедија Италије“ изражава наду да тренутне поруке, послате од стране италијанске заједнице Википедије достићи примаоца и дати већи ефекат.

„Викимедија администрације“ која подржава развој Викимедијиних пројеката у Руској Федерацији најавила своју подршку за акцију коју спроводе Италијани, и изразило је наду да ће влада и италијански парламент узети у обзир ове поруке и донети праве измене на предлог закона, узимајући у обзир људска права и слободе.

Извор[уреди]