Протести за обнову демократије у САД

Извор: Викиновости


Вол стрит (аутор-Laslovarga)

13. октобар 2011.
Њујорк-  (Beta) - Прошло је више од месец дана откако се неколико десетина људи окупило у њујоршкој финансијској четврти у знак протеста против похлепе Вол стрита, из чега је настао покрет под паролом „Окупирајмо Вол стрит“. Антикапиталистички и антиратни протести широм Сједињених Држава наставили су се и данас, а припадници покрета себе сада описују као „хоризонтално организовани покрет отпора који примењује револуционарну тактику арапског пролећа у сврху обнове демократије у Америци“.

Иако је планирано да анти-ратни и протести против похлепе великих корпорација у америчкој престоници трају 4 дана, у понедељак, петог дана, није изгледало као да се демонстрације надомак Беле куће приводе крају.

Дозвола за окупљање на тргу између неколико зграда федералне владе истекла је у недељу касно увече, али су припадници полиције окупљењима дозволили да ту остану до понедељка после подне. Полиција је затим у понедељак тражила да се састане са учесницима демонстрација, али су њихови представници одбили да разговарају са полицијом иза затворених врата.

Организатори протеста су јутрос изјавили да им је дозвола продужена за четири месеца, међутим полиција каже да то још није коначна одлука.

Карла Фрејдус је напустила свој дом у Алабами без новца за повратну карту јер, како каже, верује у овај покрет.

„Овај покрет представља све оно за шта се залажем. Све. Ако разложимо проблеме са којима се ова земља и свет суочавају, све се своди на неконтролисану корпоративну похлепу“, прича Фрејдус.

Организатор протеста, Кевин Зис каже да ће се демонстрације наставити иако власти покушају да их прекину.

„Кад нас ухапсе, вратићемо се и почети изнова. Нећемо дозволити да нас хапсе зато што смо у федералном парку“, каже Зис.

На видео снимку који је Зисова група поставила на Јутјуб види се како демонстранти у суботу покушавају да уђу у Музеј ваздухопловства и свемирских истраживања у Вашингтону, у знак протеста против америчке примене беспилотних летелица у ратним зонама широм света. Том приликом је ухапшена једна особа, а полиција је употребила и сузавац у спреју.

Полиција је прошле ноћи око 1:30 ујутру у Бостону ухапсила преко 100 људи, а потом уклонила шаторе из градског парка, после чега су подигнуте металне барикаде како би се спречила поновна окупљања.

Протести се одржавају и у другим градовима међу којима су и Њујорк, Атланта, Сејлем и Портланд.

Извор[уреди]

Повезане вести[уреди]