Просторни план Републике Србије

Извор: Викивести
Иди на навигацију Иди на претрагу

18. мај 2010.

Крагујевац / Србија (www.kragujevac.rs) У Крагујевцу је данас, у оквиру јавног увида у просторни план Републике Србије који је почео 29. априла, одржана расправа о овом документу за подручје Шумадије и околних округа. Нацрт просторног плана Републике Србије у складу са Законом о планирању и изградњи припремила је Републичка Агенција за просторно планирање и до 30.маја налази се на јавном увиду.

Према речима руководиоца израде овог документа проф. др Борислава Стојкова просторни план треба да отвори пут ка квалитерном и успешном развоју Србије у целини. То је документ који, према речима проф. Стојкова, обједињује економски, социјални и еколошко-физички развој Србије. Он нуди решења за 5 основних циљева, постављених у плану - јачање регионалне равнотеже, јачање економске конкурентности региона, заштита животне средине на нивоу европских стандарда, боље и рационалније коришћење културне баштине и просторна интеграција Србије у окружењу, рекао је Стојков. Он је додао и да Просторни план Републике Србије има две фазе - прва се односи на период до 2014.године и обухвата седам пројеката који се морају реализовати у првој фази, док се друга односи на период до 2021.године и представља дугорочно усмерење ка циљевима. Проф.др Борислав Стојков рекао је и да је у изради Просторног плана РС значајну улогу имала и крагујевачка Дирекција за урбанизам и изградњу и додао да су све општине и градови на време упознати са овим документом да би благовремено могли да планирају развој својих средина.

У име града домаћина учесницима јавне расправе обратио се заменик градоначелника др Небојша Здравковић који је рекао да је Крагујевац у разговору са представницима Републичке агенције за просторно планирање дао одређене примедбе на документ које су већ усвојене. Остала је још једна суштинска примедба а односи се на то да Крагујевац није ушао у ФУП међународног значаја, као Нови Сад и Ниш, већ у ФУП државног значаја јер је критеријум да број становника буде већи од 250 хиљада становника. Мислим, да без обзира на то Крагујевац, као трећи град у Србији по економској снази заслужује да буде део ФУП-а међународног значаја, рекао је заменик градоначелника Крагујевца. Др Здравковић је истакао задовољство што просторни план третира нову статистичку поделу Србије на регионе као и чињеницу да је у овај документ уцртан регионални пут Крагујевац-Мрчајевци који треба да буде изграђен и који ће омогућити повезивање са коридором 10.

Према најавама учесника данашње јавне расправе у Крагујевцу очекује се да ће се о просторном плану Републике Србије посланици Народне Скупштине Републике Србије изјаснити током јула месеца.

Извор[уреди]