Пређи на садржај

Проглашене победничке фотографије Wiki Loves Monuments 2012 у Србији

Извор: ВикиновостиСлика: Bebauautu.

23. новембар 2012.
Србија -  (WLM) - Србија је ове године по први пут учествовала у великом светском „Wiki Loves Monuments“ фото-конкурсу, у Србији организованом од стране Викимедије Србије. Током месеца септембра учесници су слали своје ауторске фотографије непокретних културних добара Србије под „Creative Commons“ слободном лиценцом на Викимедијину мултимедијалну оставу.

Стручни жири у коме су били Драгољуб Замуровић, Горан Малић и Милош Јуришић, одабрао је петнаест најбољих ауторских фотографија, од којих се првих десет пласирало у даљи круг глобалног конкурса на ком ће такмичити са финалистима осталих светских земаља учесница. На изложби победничких фотографија организованој 20. новембра у Београду, у сарадњи са Културним центром „Неа Пангеа“, званично су проглашени добитници прва три места и додељене награде. Прво место је припало Павлу Марјановићу за фотографију „Црква Св. Апостола Петра и Павла код Новог Пазара“. На другом се нашао Александар Мишков са приказом „Подземља Петроварадинске тврђаве“, док је треће место освојио „Рељеф на споменику Кнезу Михајлу у Београду“ Милоша Стошића.

Председник Викимедије Србије, Горан Обрадовић, изјавио је: „Wiki Loves Monuments такмичења је трострук. Стотине хиљада врло квалитетних фотографија културних добара бива објављено под слободном лиценцом, што отвара могућност за њихово несметано коришћење како на Викимедијиним пројектима тако и у друге сврхе. Људи се упознају са принципима слободних лиценци и њиховим значајем, и Викимедијини пројекти добијају бројне нове сараднике који настављају да развијају и шире слободно знање“.

Најбољи податак који говори о значају и величини овог такмичења јесте да је на конкурс на светском нивоу пристигло преко 350.000 фотографија из 33 земље света, чинећи га највећим светским фото-конкурсом свих времена. Занимљив податак је да је још прошлогодишње такмичење, у ком је учествовало 18 земаља Европе са преко 167.000 фотографија, остварило техничке услове за улазак у Гинисову књигу рекорда, као највећи светски фото-конкурс до сада, а процедура је већ увелико у току. С обзиром да је ове године оборен сопствени рекорд, поступак за улазак у Гинисову књигу рекорда биће покренут још једном. Србија је овом пројекту допринела са скоро 3.800 фотографија и нашла се на 22. месту по броју послатих фотографија

Прво место: Црква светог апостола Петра и Павла код Новог Пазара Слика: Pavle Marjanovic.Прво место: Црква светог апостола Петра и Павла код Новог Пазара
Слика: Pavle Marjanovic.

Друго место: Подземље Петроварадинске тврђаве Слика: Aleksandar Miskov.Друго место: Подземље Петроварадинске тврђаве
Слика: Aleksandar Miskov.

Треће место: Споменик кнезу Михаилу Слика: Krumb77.Треће место: Споменик кнезу Михаилу
Слика: Krumb77.


Извор[уреди]

Викиновости
Викиновости
Овај чланак садржи новинарство из прве руке написано од стране уредника Викиновости. Погледај страницу за разговор за више детаља.
Новинар Викиновости Лале