Пређи на садржај

Пристрасан, НАТО суд

Извор: Викиновости


23. фебруар 2012.
Хаг-  (Beta) - Бивши командант Војске Републике Српске Ратко Младић, оптужен за геноцид у БиХ, изразио је у четвртак пред Хашким трибуналом сумњу да ће имати правично суђење, називајући суд „пристрасним“ и „НАТО судом“.

„Ви се заклињете да ћете ми судити фер и поштено. У то ја сумњам... Ви сте НАТО суд и судите у име НАТО мени и мом народу. На то немате право, јер је НАТО тукао мој народ и туче сиротињу по Азији и Африци...Ви сте пристрасни“, рекао је Младић у на моменте тешко разумљивом обраћању суду током расправе о стању у поступку, током које је показивао и слике своје деце, док су била мала.

Председавајући судија Алфонс Ори Младића је, као и раније, исправио, рекавши да се не суди његовом народу него њему.

Пре него што га је судија Ори прекинуо, Младић је рекао : „Овде није место мени и мојим саборцима, него онима који су уништили Југославију и који уништавају Републику Српску“.

Судија Ори потврдио је да ће суђење Младићу почети 14. маја, уводним речима оптужбе и одбране, која може одлучити и да уводну реч одложи.

Првог сведока тужилаштва, судије ће саслушати 29. маја. Тужилаштво је најавило да ће пред претресно веће извести 148 сведока, док ће изјаве још 212 сведока увести у доказе у писаном облику.

Младић се у четвртак у судници појавио кратко ошишане косе и први пут од хапшења није носио одело, већ црни доњи део тренерке и сиву поло-мајицу дугачких рукава. У судницу је донео акт ташну, а током заседања је водио белешке десном руком, коју је у претходним појављивањима ретко покретао.

Извор[уреди]