Примљен предлог Србије о истрази навода Дика Мартија

Извор: Викиновости


21. април 2011.
Њујорк-  (Beta) - Канцеларија генералног секретара УН Бан Ки Муна добила је предлог Србије о истрази навода о трговини људским органима на Косову и у Албанији, потврђено је агенцији Бета у седишту УН у Њујорку.

„Могу да потврдим да смо примили то писмо. Оно ће бити објављено као званичан документ Савета безбедности“ за неколико дана, рекла је агенцији Бета Ванина Маестрачи из канцеларије генералног секретара УН. Она није могла да прецизира када би Савет безбедности УН могао о томе да расправља, јер се прецизан програм рада тог тела УН одређује на почетку месеца.

Шеф српске дипломатије Вук Јеремић изјавио је 19. априла да је генералном скеретару УН Бан Ки Муну упутио писмо у којем се предлаже спровођење истраге навода о трговини људским органимана Косову под мандатом СБ УН.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров рекао је да ће „Русија у потпуности подржати ту иницијативу Србије“ и „усредсређеност Београда да се дође до правде“.

Русија је стална чланица Савета безбедности УН.

Известилац Савета Европе Дик Марти је у извештају који је поднео у јанауру довео у везу вође ОВК укључујући и косовског премијера Хашима Тачија са трговином органима на Косову и Албанији.

Извор[уреди]