Пређи на садржај

Предсједнички избори у Белорусији

Извор: ВикиновостиДанас се у Белорисији одржавају предсјенички избори. Да ли ће Лукашенко добити изборе?

19. март 2006.


У свом последњем предизборном говору, један од водећих опозиционих кандидата, Александар Милинкевич, изнео је предвиђање да ће актуелни председник Александар Лукашенко добити 70 одсто гласова.

"Али Белорусија ће се", додао је он, "смејати таквом резултату".

Председник Лукашенко је на власти већ 12 година, и већи број присталица и званичника опозиције је притворено, уочи гласања.

Као бивши управник колхоза, Лукашенко ужива велику подршку у селима Белорусије, чији га житељи од миља зову "батка". Али, на Западу Лукашенка гледају потпуно другачијим очима - као последњег европског дикататора. Британски амбасадор у Минску Брајан Бенет упозорава да ће Лукашенков режим ускоро прерасти у пуну диктатуру.

"Слобода кретања постаје све ограниченија, тако да студенти сад морају да траже дозволу за одлазак у иностранство ради школовања или рада, и мислим да ће се та ограничења пооштравати. Нема слободе штампе. Нема ниједне независне радио или ТВ станице. Тешко да има неких новина које су независне од државе, тако да људи немају представу шта се догађа."

То међутим не значи да у Белорусији нема оних који ствари виде другачије. Пример је Слободна позоришна компанија, која своје представе изводи у тајности, сваке вечери на другој локацији. Наталија Калиада је директор ове позоришне групе:

"Ово је истински проблем за Европу, јер она не може бити слободна ако у Белорусији, која је део Европе, имамо диктатуру. Тек кад нигде у Европи не буде било диктатуре, Европа ће моћи да се назове слободном, каже директорка Слободне позоришне компаније."

Александар Милинкевич је главни опозициони кандидат на овим изборима. Он је оптужио председника Лукашенка да ће лажирати гласање и позвао грађане да уприличе масовни протест у Минску.

Страхујући од избијања револуције попут оне наранџасте у Украјини, власти су ухапсиле известан број чланова Милинкевичевог изборног тима и чине све не би ли га дискредитовале.

Шеф белоруског КГБа Степан Сукхоренко изјавио је да белоруска опозиција планира да насилно преузме власт уз помоћ западних влада. Сви који изађу да протестују на улицама, упозорио је он, биће стога третирани као терористи и сместа ухапшени.

Један од опозиционих кандидата, Александар Козулин, рекао је на митингу у Минску у петак, да нико не жели насиље, али је ипак, заједно с Милинкевичем, позвао на масовне демонстрације у недељу. ББЦ-јева Ема Симпсон, која је присуствовала овом скупу, каже:

"Занимљиво је да су се у петак увече по први пут појавила два главна опозициона председничка канидидата. Иако имају различите идеје о томе у ком правцу Белорусија треба да иде, синоћ су заједнички упутили апел грађанима да сутра изађу у великом броју и мирно демонстрирају. Обојица признају да је исход избора известан, да ће Лукашенко победити. Све што желе да постигну је да подстакну што више људи да изађе на улице у недељу, уочи објављивања званичних резултата."

Дописници се слажу у мишљењу да је масовна побуна, попут оних у Украјини и Грузији, упркос напетости која прати ове изборе, мало вероватна у Белорусији, пре свега зато што већина грађана те земље, која је иначе у Другом светском рату изгубила трећину становништва, страхује од нестабилности и могућности избијања грађанског рата. Све док не дође до битније промене расположења, процењују коментатори, положај Александра Лукашенка неће бити озбиљније пољуљан.

Хронологија[уреди]

Извори[уреди]