Одржани предсједнички избори у Белорусији

Извор: Викиновости20. март 2006.


Белорусија

Минск, Белорусија - Према прелиминарним разултатима досадашњи председник Белорусије Александар Лукашенко (51) поново је победио на изборима у тој земљи. Присталице опозиције, међутим, тврде да су избори нерегуларни и због тога протестују на главном тргу у Минску.

Лукашенко, којег опозиција Белорусије, европске земље и САД званичници сматрају диктатором, је према прелиминарним резултатима освојио 82,6 % гласова. Прва јављена бројка била је чак 92,6%. Према овим резултатима кандидат опозиције Александар Милинкевич је освојио шест одсто гласова, лидер Либерално-демократске партије Сергеј Гајдукевич 3,5 одсто а лидер социјалдемократа Александар Козулин 3,2 одсто гласова. Државна телевизија јавила је да је одзив бирача био око 93%. Званични резултати биће објављени следећег понедељка.

Приближно 10 000 присталица Милинкијевича окупило се на тргу Октобарске револуције у белоруској престоници. Милинкијевич захтева расписивање нових избора.

Британски амбасадор у Минску, Брајан Бенет, упозорава да ће Лукашенков режим ускоро прерасти у "пуну диктатуру". Он је за "BBC" објавио: "Слобода кретања постаје све ограниченија, тако да студенти сад морају да траже дозволу за одлазак у иностранство ради школовања или рада. Ја мислим да ће се та ограничења даље пооштравати.

Опозициони кадидати су прије избора оптужили Лукашенка да планира лажирање избора. Више опозиционих новина су затворене пред изборе а неки новинари су били ухапшени пар седмица пред изборе. Многим страним посматрачима, рачунајући и пољске, финске и данске, није дозвољен улазак у земљу.

Милинкијевич, најјачи опозициони кандидат тврди да су опозициони кандидати били намјерно слабо заступљени у медијима и да су хапшене многе присталице опозиције. Са друге стране Лукашенко има под контролом телевизију и најутицајније дневне новине.

Предсједник Лукашенко раније је упозорио народ да опозиција спрема побуне сличним онима које су се скоро догодиле у Украјини и Грузији. Рекао је да ће они који не буду поштовали власт бити третирани као терористи и биће уклоњени.

Европска унија планира да укине визе за белоруске званичнике као одговор на забрану надгледања избора и уласка у земљу коју је Белорусија додијелила неким од посматрача из Европске уније.

Хронологија[уреди]

Извори[уреди]