Пређи на садржај

Први састанак контакт групе за Либију у уторак

Извор: Викиновости


23. март 2011.
Париз/ Француска , (Beta-AFP) - Први састанак контакт групе за Либију у којој су САД, Француска, Велика Британија и земље учеснице операције против снага Моамера Гадафија, биће одржан у уторак, 29. марта, у Лондону, изјавио је у среду шеф француске дипломатије Ален Жипе.

„С британским колегом смо покренули иницијативу да у уторак у Лондону буде одржан састанак контакт групе састављене од земаља учесница операције, плус Афричке уније, Арапске лиге, плус свих европских земаља које буду желе да се придруже“, рекао је Жипе у Националној скупштини.

Реч је о „одређивању политичке улоге операције, то није НАТО, то је контакт група“, истакао је Жипе. „Ми схватамо ову операцију као операцију УН под мандатом УН. Њу спроводи коалиција европских земаља, северномаеричких и арапских земаља“, додао је француски министар.

Жипе је казао да је договорено да НАТО буде задужен за „планирање и оперативно руковођење интервенцијом“, а Европска унија „за све што се тиче хуманитарне операције укључујући и поморски пут“.

Извор[уреди]