Почео 8. фестивал оптимизма

Извор: Викиновости23. мај 2009.

Бејби егзит 2008.
Бејби егзит 2008.

Нови Сад / Петроварадин / Србија Данас почиње осми по реду Фестивал оптимизма - Бејби егзит, који се одржава 23. и 24. маја на Петроварадинској тврђави. На пет бина, своја умећа представиће око 1500 малишана. Са посећености од око 50.000 људи, Бејби егзит се сврстава у један од највећих европских фестивала намењен најмлађима.

Петроварадинска тврђава једна је од најстаријих тврђава у Европи. Садашње здање изградила је Аустрија у периоду од 1692. до 1780. не би ли се заштитила од сталних Отоманских напада. Вековима после имала је значају улогу у историји Србије. Међутим, почетко 2000-их постала је дом Егзита и Бејби егзита, који су проглашени за једне од најбољих и највећих манифестација у овом делу Европе. Данас (субота) почиње осми по реду Бејби егзит. Том приликом поразговарали смо са Тамаром Бањац, једним од организатора и координтора фестивала.

Викиновости Почиње још један Фестивал оптимизма. Ове године Бејби егзит слави осам година успешног одржавања. Како је све заправо почело?

Тамара Бањац: Бејби егзит ове године слави свој 8. рођендан. Почео је као жеља да се деци одвоје два дана у току године где ће на једном месту послати поруку о љубави и радосном детињству свим људима космополитског духа. Сваке године имамо све више учесника и посетилаца, а Фестивал израста и добија све лепши облик, све више заљубљеника а постепено и постаје бренд.

Викиновости С обзиром на то да се ради о једном од највећих дечијих фестивала у Европи, колики је прошлогодишњи број посетилаца и учесника?

Тамара Бањац: Прошле године је Фестивал посетило оквирно 50 000 посетилаца а учествовало је преко 1200 деце.

Викиновости То је стварно инпозантан број. Колико ће нам малишана, своја умећа, показати ове године?

Тамара Бањац: Не може се тачно одредити број учесника јер деца долазе у групама и могуће је да увек неко изостане или да се прикључи још неко дете, оквирно 1500 учесника.

Викиновости Овогодишњи Бејби егзит траје од 23. до 24. маја. Шта нас све очекује у ова два дана?

Тамара Бањац: Програм се одржава на 5 бина на којима ће се смењивати деца од предшколског до средњешколског узраста. Креативне радионице у којима ће деца интерактивно учествовати. Такмичења у области спорта, цртања...са наградама наравно.Мини зоо врт, играонице, стена за пењање, рингишпил...

Викиновости Бејби егзит је пре свега замишљен као фестивала разоноде и добре забаве. Међутим он носи извесну дозу образовања и подизања моралних вредности.

Тамара Бањац: У времену када су многи дојучерашњи стубови егзистенције срушени, када бахатост профита уништава оазе мирног и пријатног живота, Baby exit кроз младу генерацију афирмише референтне тачке људског постојања: пријатељство, љубав, уметност, мудрост, игру, подршку породице, таленат, толеранцију, мултикултуралност и рад. Чврсти темељи породичног и школског образовања су отворени за номинацију нових трендова, алтернативних енергија, екологије, информатике и многих других вредности.

Викиновости И за крај, поруку нашим читаоцима...

Тамара Бањац: Дођите сви да се лепо проведете са својом породицом, да покажете своју креативност уживате на чистом ваздуху и опробате се у цртању, фудбалу , планинарењу...Дођите да позовемо децу из иностранства да идуће године дођу код нас и допринесу синергији дечје радости. На Космополитском тргу Baby exit-а од 16-19х ће се писати позивнице за децу из иностранства па молимо сву децу и њихове родитеље да се придруже и на маштовит начин пошаљу позив свој деци из Европе и шире да идуће године маштају са нама.

Извор[уреди]

Викиновости
Викиновости
Овај чланак садржи новинарство из прве руке написано од стране уредника Викиновости. Погледај страницу за разговор за више детаља.