Почео 8. фестивал оптимизма

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу23. мај 2009.

Бејби егзит 2008.

Нови Сад / Петроварадин / Србија Данас почиње осми по реду Фестивал оптимизма - Бејби егзит, који се одржава 23. и 24. маја на Петроварадинској тврђави. На пет бина, своја умећа представиће око 1500 малишана. Са посећености од око 50.000 људи, Бејби егзит се сврстава у један од највећих европских фестивала намењен најмлађима.

Петроварадинска тврђава једна је од најстаријих тврђава у Европи. Садашње здање изградила је Аустрија у периоду од 1692. до 1780. не би ли се заштитила од сталних Отоманских напада. Вековима после имала је значају улогу у историји Србије. Међутим, почетко 2000-их постала је дом Егзита и Бејби егзита, који су проглашени за једне од најбољих и највећих манифестација у овом делу Европе. Данас (субота) почиње осми по реду Бејби егзит. Том приликом поразговарали смо са Тамаром Бањац, једним од организатора и координтора фестивала.

Wikinews waves Left.pngВикиновостиWikinews waves Right.png Почиње још један Фестивал оптимизма. Ове године Бејби егзит слави осам година успешног одржавања. Како је све заправо почело?

Тамара Бањац: Бејби егзит ове године слави свој 8. рођендан. Почео је као жеља да се деци одвоје два дана у току године где ће на једном месту послати поруку о љубави и радосном детињству свим људима космополитског духа. Сваке године имамо све више учесника и посетилаца, а Фестивал израста и добија све лепши облик, све више заљубљеника а постепено и постаје бренд.

Wikinews waves Left.pngВикиновостиWikinews waves Right.png С обзиром на то да се ради о једном од највећих дечијих фестивала у Европи, колики је прошлогодишњи број посетилаца и учесника?

Тамара Бањац: Прошле године је Фестивал посетило оквирно 50 000 посетилаца а учествовало је преко 1200 деце.

Wikinews waves Left.pngВикиновостиWikinews waves Right.png То је стварно инпозантан број. Колико ће нам малишана, своја умећа, показати ове године?

Тамара Бањац: Не може се тачно одредити број учесника јер деца долазе у групама и могуће је да увек неко изостане или да се прикључи још неко дете, оквирно 1500 учесника.

Wikinews waves Left.pngВикиновостиWikinews waves Right.png Овогодишњи Бејби егзит траје од 23. до 24. маја. Шта нас све очекује у ова два дана?

Тамара Бањац: Програм се одржава на 5 бина на којима ће се смењивати деца од предшколског до средњешколског узраста. Креативне радионице у којима ће деца интерактивно учествовати. Такмичења у области спорта, цртања...са наградама наравно.Мини зоо врт, играонице, стена за пењање, рингишпил...

Wikinews waves Left.pngВикиновостиWikinews waves Right.png Бејби егзит је пре свега замишљен као фестивала разоноде и добре забаве. Међутим он носи извесну дозу образовања и подизања моралних вредности.

Тамара Бањац: У времену када су многи дојучерашњи стубови егзистенције срушени, када бахатост профита уништава оазе мирног и пријатног живота, Baby exit кроз младу генерацију афирмише референтне тачке људског постојања: пријатељство, љубав, уметност, мудрост, игру, подршку породице, таленат, толеранцију, мултикултуралност и рад. Чврсти темељи породичног и школског образовања су отворени за номинацију нових трендова, алтернативних енергија, екологије, информатике и многих других вредности.

Wikinews waves Left.pngВикиновостиWikinews waves Right.png И за крај, поруку нашим читаоцима...

Тамара Бањац: Дођите сви да се лепо проведете са својом породицом, да покажете своју креативност уживате на чистом ваздуху и опробате се у цртању, фудбалу , планинарењу...Дођите да позовемо децу из иностранства да идуће године дођу код нас и допринесу синергији дечје радости. На Космополитском тргу Baby exit-а од 16-19х ће се писати позивнице за децу из иностранства па молимо сву децу и њихове родитеље да се придруже и на маштовит начин пошаљу позив свој деци из Европе и шире да идуће године маштају са нама.

Извор[уреди]

Викиновости
Овај чланак садржи новинарство из прве руке написано од стране уредника Викиновости. Погледај страницу за разговор за више детаља.


Bookmark-new.svg