Потписан Протокол о суфинансирању ЈоакимИнтерФеста

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

6. мај 2010.

Крагујевац / Србија (www.kragujevac.rs) Министар културе у Влади Републике Србије Небојша Брадић и директор Књажевско-српског театра, Драган Јаковљевић, потписали су данас у Крагујевцу Протокол о суфинасирању ЈоакимИнтерФеста у 2010. години и Уговор о финансирању позоришног фестивала Јоакимфест у износу од 800.000 динара, који почиње сутра.

Министарство културе у политици активне децентрализације, у свом програму за наредне три године, предвидео је одређене инструменте подршке манифестацијама и институцијама културе широм Србије, који се односе на суфинансирање програма културних институција, група и појединаца и оно што је јако важно протокола, истакао је овом приликом министар Брадић. Протокол о суфинасирању на неки начин је једна од јако важних иновација у раду Министарства, јер на добар начин легитимише оно што јесу програми са међународним и националним значајем, навео је Небојша Брадић и додао да је министарство препознало ЈоакимИнтерФест, као манифестацију која има тај значајан потенцијал, било да промовише културу Србије у свету и окупља регионалне институције културе и програме овде, тако и као манифестацију која у нередном периоду може успешно да се развије.

Протокол о суфинансирању потписан је на три године, и ЈоакимИнтерФесту гарантује стабилан извор финансирања. Опредељен новчани износ протоколом за ову годину је 1,5 милиона динара, а у зависности од програма материјална средства за сваку наредну годину биће утврђивана накнадно. Говорећи о Уговору о финансирању ЈоакимФеста, министар Брадић је истакао да је он значајан за Град Крагујевац и децентрализацију културе који негује националну драму, због чега је министарство подржало и ову манифестацију. Потписивању Протокола присуствовали су заменик градоначелника Небојша Здравковић, председник Скупштине града Саша Миленић, првак драме крагујевачког позоришта глумац Мирко Бабић, почасни грађанин града Крагујевца Драшко Ређеп са супругом и публициста и координатор за послове у области културе у Градској управи Миодраг Стоиловић.

Изразивши велику захвалност у име Скупштине града за све што је Министарство културе на челу са министром Брадићем учинило за развој културе у Крагујевцу до сада, Саша Миленић је истакао да је данас потписан Протокол поклон Владе Републике Србије рађању престонице у модерној Србији, а утолико већу димензију има јер је намењен Театру.

Извор[уреди]