Пређи на садржај

Поново јача активност вулкана

Извор: Викиновости

19. април 2010.

Лондон / Уједињено Краљевство (ТАНЈУГ / Бета/ Б92) Британска служба за контролу лета издала је ново упозорење у којем наводи да је забележено јачање активности вулкана Ејафјатлајекула.

Након информације да је активност вулкана у паду, стигло је упозорење да је забележено ново избацивање пепела који се креће ка Британији. Упозорење је издато у тренуцима када се након пет дана блокаде авио саобраћаја изазване облаком вулканске прашине већина европских аеродрома спрема да данас и сутра нормализује своје летове.

Британско надзорно тело најавило је да ће аеродроми на северу Шкотске ујутру бити отворени, али није могло са сигурношћу да тврди отварање неба на Северу Ирске.

У току данашњег дана планирано је отварање већих броја аеродрома у земљи, али не и највећег лондонског Хилтона. Британске авиокомпаније најавиле су да ће нормализовати своје саобраћаје у уторак.

Директор Европске агенције за контролу летова Еуроконтрол ијавио је да би ваздушни саобраћај у Европи требао да се нормализује до четвртка уколико се поново не појача избацивање пепела из исландског вулкана.

У односу на јучерашњу ситуацију, када је обављено само 30 одсто од уобичајеног броја летова у ЕУ може се очекивати да ће током уторка бити обављено 10 до 15 летова више а наредног дана додатних око 10 до 15 одсто, рекао је дирецтор Еуроконтрола Бо Редеборн на конференцији за штампу а преноси сајт Б92

Извор[уреди]