Пређи на садржај

Политикин Забавник: 3.000 пута са нама

Извор: ВикиновостиБеоград / Србија 8. август 2009.

Један од најстаријих недељника у Србији и српски супербренд Политикин Забавник издао је јуче свој јубиларни три хиљадити број.

Ако имате између 7 и 107 година читајте Политикин Забавник, поручују из редакције недељника старог 70 година. Некада свакодневно, данас у јутарњим часовима сваког петка на продајним местима штампе можете пронаћи нови број часописа који је намењен за све узрасте. Иако вам на први поглед делује дечији у њему можете прочитати и сазнати занимљиве и поуче информације. Тако на пример у рублици Јесте ли већ чули да...можете сазнати да је најдужа од свих година била 40. година пре нове ере када је продужена за 90 дана небили се ускладила са Сунгевом годином. Ту су још многобројне поучне занимљивости из света животиња, науке, астрономије али и личне културе. Уколико имате више од 20. година детинство сте највероватније провели уз јунаке из цртаћа Астерикс и Обеликс, Мики Маус, Паја Патак, Талични Том, Морнар Попај, Изногуд и других. Политикин Забавник већ годинама једну трећину страна часописа посвећује стриповима најпознатијих цртаних јунака 20. века.

Дугогодишња успешна каријера почела је давне 1939. године још за време Краљевине Југославије. Првобитно у издаваштву редакције коју су чинили публицисти и новинари Владислав Рибникар, Душан Дуда Тимотијевић и Живоин Бата Вукадиновић лист се први пут појавио 28. фебрара. Замишљен као роман, прича и стрип нови магазин добио је име по деветогодишњој Антонији Савић која је била једна од 34.998 оних коју су прдлагали назив Политикин Забавник. Тако је нови Забавник свакодневно објављиван у дванаес страна све до 4. априла 1941. године. Ратне године и комунистички режим биле су озбиљне претње за опстанак једног од најпродаванијег листа у Југославији. Ни данас није сасвим познато како је први послератни број 5. јануара 1952 успео да ублажи комунистички режим и да се пласира на тржише. Неки верују да је за то највише одговоран представник компаније Волт Дизнија који је предлагао Титу да укине снкције Забавнико. Чињеница је да је у новим издањима уочљиво било повећани број Дизнијевих јунака.

Касних седамдесетих Забавник је из форме новена прешао у форму магазина обогаћен бојама. Нове иновације била су и латинична издања и издања на словенском језику.

Распад СФРЈ утицао је и на Политикин Забавник. Враћен само на ћирилићно издање јануара ’93. освануо је са насловом Санкције протерале Пају, Микија и остале Дизнијеве јунаке. Санкције које је подлегала тадашња Југославије односиле су се и на Дизнијеве ликове између којих је био и лого, заштитни знак Паја Патак који продаје новине на чијем се месту налазила црна силуета.

Престанком рата Дизнијеви ликови су се вратили а Политикин Забавник настао је са својим радом.

Данас јубиларним трихиљадитим издањем прославља седамдесетогодишњицу постојања иза које је оставио бурне тренутке историје балканских народа из 20. века. Ако мислите да о овоме може да се сними филм, онда делити исто мишљење са главним и одговорним уредником Политикиног Забавника Зефирином Грасијем, који каже да је сценарио завршен и да би само снимање могло да почне већ на јесен.

Извори[уреди]

Викиновости
Викиновости
Овај чланак садржи новинарство из прве руке написано од стране уредника Викиновости. Погледај страницу за разговор за више детаља.