Пређи на садржај

Позив сиријским властима да обуставе крвопролиће са Самита

Извор: Викиновости


29. март 2012.
Багдад-  (Beta-AP) - Тек нешто мање од половине лидера арапских држава појавило се у четвртак на самиту Арапске лиге у Багдаду, али је међу онима који су дошли ипак постигнута сагласност да се режим у Сирији позове на обустављање крвопролића.

Једнодневни самит је завршен упућивањем позива сиријском режиму да „одмах спроведе“ предлог изасланика УН и Арапске лиге Кофија Анана усмерене на окончање сукоба који траје већ годину дана.

У завршном документу наводи се да Арапска лига у потпуности подржава „легитимне тежње сиријског народа за демократију и слободу и његово право да одлучују о својој будућности“.

Власти у Дамаску позивају се да одмах прекину с премештањем трупа и употребом тешког наоружања у насељеним местима и да омогуће приступ медицинском особљу и хуманитарним радницима.

Самит је одржан у палати бившег ирачког диктатора Садама Хусеина. Један од разлога за одсуство лидера већег броја арапских држава Персијског залива јесте неповерење у ирачку владу којом доминирају шиити.

Други разлог слабијег одзива лежи у чињеници да међу арапским државама постоји неслагање око сукоба у Сирији, према којем Ирак има уздржан став.

Генерални секретар Арапске лиге Набил Елараби рекао је по завршетку скупа на конференцији за новинаре да је план Кофија Анана последња прилика за режим Башара Асада.

Извор[уреди]