Пређи на садржај

Патолог о обдукцији тела из околине Зворника

Извор: Викиновости


8. децембар 2011.
Хаг-  (Beta) - Суђење Радовану Караџићу пред Хашким трибуналом настављено је у четвртак исказом вештака-патолога Кристофера Лоренса о налазима обдукција тела из више гробница у источној Босни коју је обавио 1998.

Караџић, који је од почетка недеље био болестан, појавио се у судници, иако, како је рекао, није потпуно опорављен.

Вештак Лоренс изјавио је да је обавио обдукцију посмртних остатака из 2.239 врећа који су били ексхумирани из осам масовних гробница у околини Зворника. Одбукцијом је утврдио да су то остаци „најмање 883“ особе, за које му је речено да су биле из Сребренице.

Од 254 „готово нетакнута тела“, на 203 су биле видљиве ране од хитаца из ватреног оружја, посведочио је аустралијски патолог.

Већина тела, по његовим речима, била је, међутим, у поодмаклој фази распадања због чега није било могуће утврдити тачан узрок смрти. Упркос томе, узрок смрти се могао претпоставити на основу трагова пронађених на посмртним остацима, попут фрагмената метака, повеза за руке и очи, као и на „видљивим покушајима да се тела сакрију“, нагласио је Лоренс.

Нека од тела која је Лоренс обдуцирао била су пронађена у „секундарним“ гробницама, што значи да су претходно већ била покопана, па премештена. По оптужници, то је у јесен 1995. учинила Војска РС у покушају да сакрије трагове злочина.

Извор[уреди]