Откривени клијенти Стратфора

Извор: Викиновости


28. фебруар 2012.
Сан Антонио/ Тексас (Beta-AP) - Први део објављених и-мејлова америчке приватне агенције за стратешка истраживања Стратфор на Викиликсу, од безазлених до непријатних, откривају имена клијента које је Стратфор дуго штитио - од локалних универзитета до великих корпорација као што је Кока-кола.

Сајт Викиликс почео је у понедељак с објављивањем више од пет милиона мејлова Стратфора до којих је дошао.

Мејлови, према Викиликсу, обухватају период од јула 2004. до децембра 2011. и показују како је Стратфор имао „мреже доушника, структуре за давање мита и технике за прање новца“.

Према првој количини објављених мејлова, Кока-кола је платила Стратфору да процени могућу штету од демонстраната за време Олимпијаде, компанија Дау Кемикал од Стратфора је добила информације о активистима за заштиту животне средине.

Прва количина објављених мејлова није посебно узбудљива, мада је директор сајта Викиликс Џулијан Асанж оптужио Стратфор за озбиљне ствари. Ашанж је међу активностима Стратфора навео слање новца доушницима преко оф-шор рачуна, праћење рада група активиста у име великих корпорација и улагања на основу тајно добијених података.

Извор[уреди]