Отворен јубиларни 10 “ЈоакимИнтерФест“ у Крагујевцу

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

11. октобар 2015.

Крагујевац / Србија (www.kragujevac.rs) Овогодишњи 10. по реду “Јоакиминтерфест“ под слоганом “Време тишине“, синоћ је свечано отворен у Књажевско-српском театру. Фестивал је у име града Крагујевца, као покровитеља манифестације, отворио Борис Ковачевић, члан Градског већа за ванпривреду.

Желим да вас поздравим испред Градске управе Крагујевца и да изразим поштовање према Књажевско-српском театру који је успео да очува континуитет и реноме фестивала и организује у овако тешким временима 10. јубуларни Међународни позоришни фестивал, малих сцена «Јоакиминтерфест».

Град Крагујевац је пружио подршку организацији фестивала, јер с поносом истичемо и негујемо ову манифестацију у граду, пратећи њен раст. Ове године «Јоакиминтерфест» се организује под слоганом «Време тишине» као што смо чули од селектора, оно сугерише на кратке просторе тишине, у којима се свет повремено нађе, између два сукоба. “Време тишине“ међутим, не мора нужно бити и “време ћутања“. “Време тишине“ може бити и време промишљања, време преиспитивања, време одлучивања - рекао је Борис Ковачевић.

Фестивал је у Књажевско српском театру отворила је представа Каинов ожиљак, шабачког позоришта у режији Југа Радивојевића која на занимљив и узбудљив начин говори о мисији Иве Андрића као амбасадора Краљевине Југославије у нацистичкој Немачкој.

Представа нас враћа у период велике економске кризе, непосредно пред Други светски рат, али и тренутак у коме се свет поларизује и у којем ми, као перјаница Балкана, немамо никакве шансе да останемо неутрални и неопредељени.

- Циљ овогодишњег фестивала јесте сагледавање и постављање питања, да ли постоје нове теме, да ли су се појавила нова читања неких, већ класичних комада и како они данас звуче, на овом нашем, динамичном простору. Циљ је и да се запитамо јесмо ли испричали неке нове приче, да ли оне уопште постоје, можемо ли их препознати, како да не погрешимо и не превидимо нешто, што ће једног дана можда бити озмачено као ново - истакао је селектор фестивала Жељко Јовановић.

Крагујевачка публика ће имати прилику да види девет представа, од којих је у конкуренцији за награде осам: "Каинов ожиљак" Шабачког позоришта, "Мрешћење шарана" Народног позоришта Републике Српске, "Пукотина" Босанског народног позоришта, "Племена" Казалишта Планет арт из Загреба, "Палилулски роман" Београдског драмског, "Живот стоји живот иде даље" Битеф театра, "Сећања" - ауторски пројекат Бено Лехман из Берлина и представу театра домаћина "Принцип суперстар". У част награђених биће изведена представа “Пиџама за шесторо&рдqуо; краљевачког позоришта и Књажевско-српског театра у режији Ненада Гвозденовића.

Жири 10. Инферфеста чинили су Пјер Валтер Полиц, редитељ, Немачке, Драгана Варагић, глумица и редитељка, Србија и Трајче Кацаров, драматург, Македонија.

Публика ће до краја фестивала, 15. октобра, имати прилику да види девет представа, од којих су у конкуренцији за награде осам: "Каинов ожиљак" Шабачког позоришта, "Мрешћење шарана" Народног позоришта Републике Српске, "Пукотина" Босанског народног позоришта, "Племена" Казалишта Планет арт из Загреба, "Палилулски роман" Београдског драмског, "Живот стоји живот иде даље" Битеф театра, "Сећања" - ауторски пројекат Бено Лехман из Берлина и представу театра домаћина "Принцип суперстар&рдqуо;.

У Галерији Јоаким, непосредно пред отварање Фестивала, као пратећи фестивалски програм, отворена је Изложба позоришних плаката са претходних девет фестивала у избору сликара Миливоја Штуловића.

Када је реч о другим пратећим програмима, на Малој сцени Љуба Тадић, четвртак 8. октобра, у 18 сати, заказана је промоција монографије “Ђузине посланице“ аутора Спасоја Ж. Миловановића.

Мала сцена Љуба Тадић, у петак 9. октобар, од 18 сати резервисана је за промоцију књиге “Виски и трубачи“ аутора Миладина Шеварлића.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg