Оснивање Републике Српске историјски дан

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


9. јануар 2012.
Бања Лука-  (Beta) - Председник Србије Борис Тадић честитао је у понедељак највишим званичницима и грађанима Републике Српске 20 година од оснивања РС.

„Био је то историјски дан за све нас, који смо настојали да се окончају ратни сукоби на територији бивше Југославије, пре свега у самој БиХ, где су они били изузетно жестоки и однели огромне људске жртве на странама свих народа који живе на том простору“, казао је Тадић на свечаној академији повом Дана републике и крсне славе РС - Светог архиђакона Стефана.

Подсећајући на време када је 9. јануара 1992. године основана РС, као одговор српског народа у БиХ на одлуку муслиманског и хрватског народа да изгласају независност БиХ и изађу из тадашње Југославије, Тадић је истакао да је РС међународно потврђена Дејтонским мировним споразумом.

„Она је створена као заједница у којој српски народ штити своје националне интересе и свој идентитет, поштујући интересе и идентитет друга два конститутивна народа и осталих грађана који живе у РС“, нагласио је председник Србије.

Он је упозорио да рат у БиХ, као и бомбардовање РС од стране НАТО-а, треба да буде опомена свима да балкански политички сукоби и омразе морају да се решавају мирним путем, дијалогом и преговорима, поштујући легитимне демократске интересе, људска и културна права свих страна у сукобу.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg