Ослобођен капетан америчког трговачког брода

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу12. април 2009.

Могадиш / Сомалија (Глас Америке) Капетан америчког трговачког брода Ричард Филипс, избављен је из руку пирата после пет дана заточеништва.

Представник Америчких поморских снага, поручник бојног брода Џон Данијелс, потврдио је данас његово ослобађање. Функционери, који нису желели да им се објаве имена, кажу да је Филипс ослобођен у акцији америчких поморских командоса у којој су убијена тројица од четворице пирата. Отмичари су пет дана држали америчког капетана заточеног у чамцу за спасавање, који је плутао надомак обала Сомалије. Појединости операције још нису познате, али функционери кажу да Филипс није повређен и да се сада налази на америчком разарачу Бејнбриџ.

Једна представница његове породице, у североисточној држави Вермонт, изјавила је да је Филипс телефоном позвао своју супругу, која је замолила поменуту представницу да пренесе захвалност породице свима који су изражавали жељу за што скорије ослобађање њеног отетог супруга.

Сомалски пирати отели су капетана Филипса у среду, после неуспелог покушаја отимања његовог брода Мерск Алабама. Чланови посаде његовог брода, сада укотвљеног у луци Момбаса, у Кенији, кажу да им је капетан спасао животе понудивши себе као таоца. Брод је превозио храну за избеглице у Африци

Извор[уреди]