Од глади у Сомалији умрло скоро 30.000 деце

Извор: Викиновости


23. август 2011.
Женева-  (Beta-AP) - Сурове временске прилике, неуобичајене за ово доба године, додатно угрожавају 1,4 милиона расељених људи у Сомалији који су побегли од глади, саопштио је у уторак Високи комесаријат УН за избеглице (УНХЦР).

Портпарол високог комесара УН за избеглице Едријан Едвардс рекао је новинарима у Женеви да су људи у Сомалији изложени сунцу које пржи, јаким ветровима и повременим јаким кишама. Он је додао да пластична склоништа у којима живе многи који су побегли из области погођених сушом и глађу нису довољна да их заштите од неповољних временских прилика. Едвардс је навео да ће УНХЦР послати додатних 20.000 пакета хитне помоћи расељенима у Сомалији. Он је казао да Сомалијци и даље одлазе у суседне земље како би побегли од глади, која нарочито погађа југ те источноафричке државе.

Уједињене нације су саопштиле да је помоћ у храни потребна за више од 3,2 милиона Сомалијаца, а да је 29.000 деце млађе од пет година умрло.

Светска организације наводи да су десетине хиљада људи умрле у Сомалији, Кенији, Етиопији и Џибутију, али и да криза с несташицом хране још није достигла врхунац. Према УН, у том афричком региону храна је потребна за 12 милиона људи.

Извор[уреди]