Пређи на садржај

Од Јужног пола се откинуло 700 квадратних километара леда

Извор: Викиновости

14. јул 2013.
Антарктик -  (Beta) - Огроман ледени брег, површине 720 квадратних километара се откинуо од Јужног пола и сада слободно плута Амундсеновим морем, објавио је амерички научни сајт „Лајв сајенс“ (Live Science, http://www.livescience.com).

Антарктички лед
Слика: NASA/James Yungel.

Снимањем са сателита је 8. јула потврђено да се завршава дуго посматрани процес откидања леденог покривача крај острва Пајн (Pine Island), на Антарктику, објавили су немачки научници.

Немачка свемирска агенција (ДЛР) која управља сателитом „TerraSAR-X“ за посматрање Земље, још крајем 2011. године је у сарадњи са америчком свемирском агенцијом НАСА открила велику пукотину на глечеру на острву Пајн. Пукотина је била дугачка 24 километара и широка 50 метара, објавили су истраживачи Института Алфред Вегенер (Wegener) за истраживање полова и мора, у Бремерхафену (Bremerhaven), у Немачкој. Маја 2012. године сателитске фотографије су откриле још једну пукотину.

„Због тих пукотина, огроман ледени брег се откинуо од 'језика' глечера“, саопштила је Ангелика Хумберт, глациолог Института Алфред Вегенер.

Хумберт и њене колеге су кидање помно пратили помоћу сателитских фотографија и видели како се у последњој фази отцепљивања ледног брега, ширина пукотина повећала на до 540 метара.

Глечер на острву Пајн се скраћује јер се отапа, те стално ствара ледене брегове, али процес откидања већих комада још није објашњен, каже Хумберт. Ледена плоча глечера на острву Пајн се простире и у мору, а последње велике ледене брегове је направила 2001. и 2007. године. Тај највећи глечер западног дела ледене плоче Антарктика, најбрже се мења.

Хумберт и њене колеге тај процес не повезују са променом климе у свету, али други научници, укључујући гелоге - океанографе из Британског института за Антарктик (British Antarctic Survey), истражују да ли загревање атмосфере тањи ледени покривач Јужног пола и убрзава скраћивање глечера.

Хумберт каже да се годишње четири километра глечера на острву Пајн „улију“ у Амундсеново море, и да брзина тог процеса више зависи од правца ветра, него од температуре ваздуха.

Убрзавање отапања глечера на острву Пајн може имати озбиљне последице јер је тај глечер „запушач“ огромне ледене плоче Западног Антарктика чије би топљење подигло ниво океана и мора широм света.

Извор[уреди]