Одржан вики маратон за слободу медија

Извор: Викиновости

Слика: Rossella Vignola (OBC).

22. новембар 2016.
Београд/ Србија (Викимедија Србије) - Уређивачки маратон "Вики за слободу медија" (Wiki4Media Freedom) одржан је јуче у просторијама Impact Hub-a у Београду. Маратон је окупио новинаре, медијске стручњаке, активисте за слободу медија и уреднике Википедије који су писали чланке о слободи медија на највећој светској енциклопедији.

Маратон је почео у 10 сати обраћањем менаџерке пројеката и заједнице Викимедије Србије Иване Маџаревић, која је присутне упутила у циљеве маратона, али и у рад и активности огранка Викимедије у Србији.

Киара Сигеле и Росела Вињола из ОBC Transeuropa говориле су о пројекту "Вики за слободу медија", који се реализује у оквиру програма European Centre for Press and Media Freedom, и представља наставак иницијативе коју је OBC Transeuropa покренуо прошле године у сарадњи са Викимедијом Италије, а у склопу ГЛАМ пројекта, усмереног ка двосмерној сарадњи са институцијама културе заинтересованим за сарадњу са Викимедијом у ширењу слободног знања.

Након уводног дела, Николо Каранти из Викимедије Италије одржао је обуку уређивања Википедије, после чега је 16 учесника приступило активности уређивања.

Написано је 11 чланака, а допуњена су четири. Неке од тема о којима су писали учесници су Цензура у Србији, Медији у Србији, Слобода медија у Србији, али и медијске слободе у другим земљама региона.

Оно што је значајно код данашњег догађаја је то да су учесници били већином новинари, који су сада прошли основну обуку уређивања Википедије и могу самостално да доприносе увећавању садржаја највеће светске енциклопедије из ове, али и других области које их интересују.

Ауторка: Ивана Гусларевић

Извор[уреди]

Викиновости
Викиновости
Овај чланак садржи новинарство из прве руке написано од стране уредника Викиновости. Погледај страницу за разговор за више детаља.