Одмах прекинути тортуру у Либији

Извор: Викиновости


26. август 2011.
Триполи-  (Beta-AFP) - Међународна организација за заштиту људских права Амнести интернешенел позвала је у петак обе зараћене стране у Либији да прекину тортуру и злостављање, присутно у оба табора.

Постоје врло уверљива сведочења, које је прикупио локални огранак Амнестија у Либији, да се тортура примењује и табору побуњеника тако и у редовима гадафијевих трупа.

Представници побуњеника обећали су Амнести Интернешенелу да неће прибегавати злостављању и методама које је користио режим Муамера Гадафија. Договор о томе, наводи се у саопштењу, постигнут је у једној школи у Бир Тифасу која служи као притвор за припаднике прогафадијевих трупа, плаћенике и друге заточенике лојалне бившем режиму.

Услови у том привременом затвору су изузетно тешки јер се у неким просторијама претвореним у затворске ћелије налази и до 125 људи који не могу ни да се опруже ни да помере. Један затвореник је посведочио да му је пуцано у ногу и да је тешко пребијен иако у тренутку хапшења није био наоружан и желео је да се преда.

Са друге стране, Амнести подсећа да су на хиљаде људи, укључујући и ненаоружане цивиле, заробиле прогадафијеве снаге током вишемесечних сукоба. Неки од њих, који су недавно ослобођени, рекли су да су мучени у затворима у Сирти и Триполију где је било и насумичних убистава.

Извор[уреди]