Одлука о азилу за Асанжа ништа не мења

Извор: Викиновости


16. август 2012.
Лондон/ Велика Британија (Beta-AFP) - Британско министарство спољних послова саопштило је у четвртак одмах после одлуке Еквадора да одобри политички азил оснивачу Викиликса Џулијану Асанжу, да то „ништа не мења“ и да ће он бити изручен.

Британија је и раније данас у ноти навела да она намерава да поштује своје обавезе и изручи Асанжа Шведској где је оптужен за силовање и сексуално злостављање.

Асанж се пре два месеца склонио у амбасаду Еквадора и затражио азил да би избегао да га Британија изручи Шведској. Оснивач Викиликса страхује да би потом могао да буде изручен САД и да тамо одговара за шпијунажу, после објављивања 250.000 америчких дипломатских депеша на свом сајту.

„Разочарани смо одлуком Кита... Међутим, у складу са нашим законима, пошто је Асанж исцрпео све могућности жалбе овде, британске власти имају обавезу да га изруче Шведској. Одлука еквадорске владе ништа не мења“, навео је Форин офис у саопштењу.

Министар иностраних послова Еквадора Рикардо Патино рекао је данас када је објавио да је Асанжу одобрен азил да је оцењено да је оснивач Викиликса суочен са стварном претњом политичког гоњења, укључујући и претњу изручења САД, где по мишљењу еквадорских власти не би добио поштено суђење и где би могла да му буде изречена и смртна казна.

Извор[уреди]