Одлука УН без преседана: борбена бригада иде у Конго

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

28. март 2013.
Њујорк/ САД (Beta-AP) - Савет безбедности Уједињених нација (УН) одобрио је у четвртак слање нове „интервентне бригаде“ у Конго с мандатом без преседана у историји „плавих шлемова“ - да се оружано сукобе с побуњеничким групама на ратом захваћеном истоку те афричке земље.

Савет безбедности УН
Слика: Patrick Gruban.

Савет је резолуцију о слању бригаде донео једногласно. Бригада ће имати овлашћење да офанзивно делује било самостално, било у садејству са армијом Конга, да би се наоужане групе неутралисале и разоружале.

Амбасадор Русије при УН Виталиј Чуркин, председавајући Савета безбедности за март, рекао је на конференцији за новинаре да ће се прекомпоновати постојећа мировна мисија УН у Конгу тиме што се „признаје неопходност одлучног сузбијања деструктивног“ насиља.

Агенција Асошиејтед прес указује да је овакав мандат без преседана у историји мировних мисија УН зато што је - офанзиван. Резолуцијом се, пак, јасно назначава да ће интервентна бригада имати једногодишњи мандат, и тврди се да це то остати "изузетак, без стварања преседана" у методу мировних мисија УН.

Тај део Конга је у превирању још од 1994. године, када је у суседној Руанди дошло до геноцида. Предлагачи резолуције су били Француска, САД и Того. Бригада ће бити „робустна, изузетно мобилна и прилагодљива“, тако да ниједна оружана група не може озбиљније да угрози ауторитет власти и безбедност цивила, пише у резолуцији. Та јединица биће део мировне мисије УН у Конгу МОНУСЦО, а чиниће је између 2.000 и 3.000 војника. Седиште „интервентне бригаде“ биће у граду Гоми.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg