Одбрана тражи да се одбаце оптужбе без имена

Извор: Викиновости


13. септембар 2011.
Хаг-  (Beta) - Одбрана Ратка Младића затражила је од претресног већа Хашког трибунала да одбаци најтеже оптужбе против Младића, попут геноцида у Сребеници, због тога што у оптужници нису наведена имена жртава.

Алтернативно, одбрана је у објављеном приговору, затражила да судије наложе тужилаштву да оптужбе примерено поткрепи именима жртава.

Бивши командант Војске Републике Српске оптужен је за геноцид над око 7.000 Муслимана у Сребреници и над непрецизираним бројем жртава у још осам босанских општина; за прогон Муслимана и Хрвата из 20 општина широм БиХ; терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперких напада и узимање особља УН за таоце, 1992-95.

Имајући у виду да тужилаштво, по правилима суда, није обавезно да наведе имена свих жртава, што би било и непрактично, Младићев бранилац је нагласио да би имена познатих жртава требало навести у анексима оптужнице.

Младић је у притвору Трибунала од 31. маја, када су га власти Србије пребациле специјалним авионом у Ротердам и предале га суду.

Извор[уреди]