Пређи на садржај

Одбили да положе цвеће код замењене плоче

Извор: Викиновости


10. април 2011.
Смоленск/ Русија , (Beta) - Пољске дипломате и обични Пољаци који су у недељу дошли у Русију, у Смоленск, да ту на месту несреће на прву годишњицу одају пошту жртвама пада авиона председника Леха Качињског, одбили су да положе венце и цвеће и запале свеће испод замењене спомен плоче коју су поставиле у ноћи на суботу руске власти.

Замена пољске спомен плоче баш пред годишњицу и постављање нове, двојезичне на којој међутим нема реченице да је тадашњи председник Лех Качињски са делегацијом кренуо на комеморацију стрељаним пољским официрима у Катинску шуму на 70. годишњицу тог највећег ратног злочина над Пољацима, почињеног по наређењу врхушке Кремља, изазвала је скандал и огорчење међу Пољацима.

Пољаци су зато одбили да полажу цвеће испод нове спомен плоче а своје венце су положили и свеће запалили испод брезе у чијој крошњи је још остала крхотина председничког тупољева а чији врх је авион при паду одсекао крилом.

Замену спомен плоче баш пред годишњицу пољско Министарство иностраних послова означило је за лошу одлуку, затражило је објашњење зашто је замењена баш сада у најнеповољнијем могућем тренутку иако су руске власти још од јесени упозоравале да је пољска спомен плоча у супротности са руским прописима

Извор[уреди]