Пређи на садржај

Одаловић о трговини органима

Извор: Викиновости


10. јун 2011.
Београд-  (Beta) - Председник Комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић изјавио је у петак да још није јасно у којем ће се правцу водити истрага о трговини људским органима и злочинима припадника Ослободилачке војске Косова (ОВК) током рата 1999.

„Ни шест месеци након извештаја Дика Мартија о трговини људским органима на Косову, није познато како ће се развијати истрага“, рекао је Одаловић на округлом столу о тражењу несталих лица и о правима њихових породица, који је организовало Удружење породица киднапованих и несталих на Косову и Метохији.

Одаловић је рекао да потрага за несталима иде споро и да је Комисија којом председава, у 2010. години преузела посмртне остатке 12 особа са Косова и Метохије и да резултати потраге нису задовољавајући.

Европска унија је јуче одлучила да формира посебан међународни седмочлани „радни тим“ и постави специјалног тужиоца који ће бити потпуно повезани с Еулексом, али делом смештени на „безбедном“ - у Бриселу, и истраживати наводе у извештају Савета Европе о злочинима и трговини људским органима на Косову и у Албанији.

Одаловић је као негативно оценио и погрешну идентификацију, и навео да је од 77 ексхумираних тела, 13 погрешно идентификовано.

Извор[уреди]