Обама и Ангела Меркел о кризи евра и Блиском истоку

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


17. септембар 2011.
Њујорк-  (Beta-AFP) - Председник САД Барак Обама и немачка канцеларка Ангела Меркел разговарали су у понедељак увече телефоном о дужничкој кризи зоне евра и израелско- палестинском конфликту, саопштено је у Вашингтону.

Обама и Ангела Меркеле су се договорили да је „неопходна акција у наредних неколико месеци како би се решиле актуелне тешкоће у економији и оживи светска привреда“, наводи се у саопштењу Беле куће и додаје да су званичници разговарали и о ситуацији на Блиском истоку.

Обама је вечерас отпутовао у Њујорк где ће учестовати на заседању Генералне скупштине УН и имати билатералне састанке с многим шефовима држава. Светски лидери окупљају се од среде, 21. септембра, у Њујорку, на генералној дебати Генералне скупштине УН посвећеној посредовању у решавању спорова мирним путем.

Генералну дебату ове године ће, први пут за 66 година постојања светске организације, отворити жена - бразилска председница Дилма Русеф, а учесницима ће се први пут обратити и представник Европске уније, председник Европског савета Херман ван Ромпеј.

Питање које ће, како се очекује, изазвати политичке тензије биће захтев Палестинаца за признање њихове државе као пуноправне чланице, чему се жестоко противе Израел и САД. Палестински председник Махмуд Абас требало би да у петак званично затражи од УН да признају Палестину као 194. чланицу.

Председник Србије Борис Тадић, који предводи делегацију Србије на заседању Генералне скупштине УН, говориће у петак, 23. септембра.

Извор[уреди]