Нова открића о диносаурусима

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

24. април 2013.
Ванкувер/ Канада (Beta-Sinhua) - Микрораптор - летећи диносаурус величине сове, који се сматрао искључиво копненом животињом, могао је да опстане и храни се како у ваздуху, тако и у води, тврде канадски истраживачи.

Фосил микрораптора
Слика: David W. E. Hone, Helmut Tischlinger, Xing Xu, Fucheng Zhang.

Истраживање објављено ове недеље у магазину „Еволушн“ (Evolution) побило је ранија научна уверења да су микрораптори живели искључиво на дрвећу и хранили се малим птицама и сисарима, величине веверице.

Најновији докази о ловачким способностима микрораптора потичу од фосила нађених у Кини, чијом је анализом утврђено да стомачни садржај тог праисторијског бића садржи остатке рибе, изјавио је палеонтолог Скот Персон, постипломац универзитета Алберта.

„Сада знамо да је микрораптор био веома прилагодљив и да је живео на различитим теренима и имао разноврсну исхрану“, изјавио је Парсонс.

Даља анализа утврдила је да су и његови зуби прилагодјени хватању клизавог и глатког плена, каква је риба.

Истраживачи су такође утврдили да је већина диносауруса месождера имала шиљате зубе за хватање плена. Али, микрораптор је оштре зубе имао само са једне стране, нагнуте напред што је још један доказ прилагођености за хватање плена какав је риба.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg