Нова камера са накнадним фокусирањем слике

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


29. април 2013.
САД -  (Beta) - Нова дигитална фото камера омогућава промену фокуса и композиције слике чак и после снимања

Дигитална фото камера Литро
Слика: Dcoetzee.

Замислите камеру у којој можете да промените фокус накнадно - на снимку који је већ снимљен. Нова технологија за интерактивну дигиталну фотографију омогућава прекомпозицију снимка и промену фокуса и после снимања, па чак и претварање дводимензионалне фотографије у тродимензионалну.

Ова мала фото камера необичног изгледа могла би да промени начин гледања на свет јер омогућава промену фокуса и померање перспективе снимка после снимања.

„Уместо снимања равног, дводимензионалног снимка, ова камера снима толико информација да је могуће градити снимак накнадно. Другим речима то омогућава манипулацију сликом када је она већ направљена. Ми то зовемо ретрофокус, односно накнадно фокусирање слике“, каже Ерик Ченг.

Најновији модел камере назване „Литро“ (Lytro) омогућава и гладак прелаз од дводимензионалне на тродимензионалну слику.

„Прошлог месеца представили смо софтвер са две нове особине – померањем перспективе и живим филтерима. Сада можете да се вратите на тренутак када сте снимили слику и промените јој перспективу – лево, десно, горе или доле – све на основу тродимензионалних информација које су забележене“, каже Ерик Чанг.

Литро је прва непрофесионална камера са такозваним светлосним пољем, што значи да бележи боју, осветљеност и вектор светла из сваког правца. До сада, за таква снимања било је потребно више камера повезаних са суперкомпјутером, што је било веома скупо, каже Ерик Ченг.

„Ово је прва крупна промена у фотографији од њеног проналаска због тога што је информација коју ова камера снима суштински другачија од информација које су снимале све досадашње камере“, каже Ченг.

Са овим новим могућностима камере Литро могуће је градити интерактивне приче.

„Камера је врло једноставна. Има само два дугмета – једно за окидање и друго за укључивање и искључивање. Све остале команде доступне су преко екрана осетљивог на додир. Наравно, једна од основних идеја је да се не бринете о фокусу када снимате. Потенцијал интерактивности је у томе да са њом можете да накнадно фокусирате на нешто што је остале неоштро, у позадини“, каже Ерок Ченг.

Камере Литро у верзији од 8 гигабајта коштају 399 долара, а са двоструко већом меморијом 499 долара. За сада су доступне у Америци, Аустралији и Азији, а ускоро ће почети да се продају и у Европи.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg